Bodelning - separation

2017-07-26 i Bodelning
FRÅGA
HejJag och mitt ex har sepererat. Vi gjorde en bodelning för lägenheten och kom muntligt överens om att vara saker skulle delas efteråt. Nu hävdar mitt ex att jag inte har något att hämta trots detta. Vem har rätt här? Vi hade tex en soffa som jag fått av min farmor kan hon lägga beslag på den rent juridiskt. Det står inget om våra ägodelar inbodelnings dokumenten.Mvh
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Svaret på denna fråga skiljer sig åt om det handlar om separation mellan ett gift par eller sambos.

Regler om makars egendom regleras i 7 kap Äktenskapsbalken och bodelning i 9 kap Äktenskapsbalken.

Vad gäller sambors egendom och bodelning kan du hitta i Sambolagen från 3 § Sambolagen samt 8 § Sambolagen.

Om ni var gifta ska all egendom som inte särskilt föreskrivits som enskild egendom (antigen genom ett skriftligt avtal mellan er eller som genom testamente eller gåvobrev föreskrivits som arvtagaren/gåvotagarens enskilda egendom) delas lika mellan er. Om ni var sambos ska bara all egendom som införskaffats för gemensamt bruk delas lika mellan er.

Sammanfattningsvis: Om ni var gifta och soffan inte föreskrivits som enskild egendom genom gåvobrev av farmorn eller genom ett avtal mellan er ska denna ingå i giftorättsgodset och ditt ex kan i så fall ha lika stor rätt till möbeln som dig. Men om ni var sambos så är det din egendom då det var en gåva till dig av farmorn och inte en möbel som du införskaffat för gemensamt bruk med din partner.

Hälsningar,

Mathilda Rova
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2828)
2021-07-20 Kan en bodelning klandras om den ena partens psykiska ohälsa utnyttjades?
2021-07-18 Hur går en bodelning till när ett samboförhållande upphör?
2021-07-18 Samtyckeskravet vid försäljning av gemensam bostad under pågående bodelning
2021-07-14 Hur beräknar man vad man ska köpa ut sin ex-partner för?

Alla besvarade frågor (94159)