Bodelning enligt sambolagen
Var sambo med en i 3 år han hade hus i norr och jag i söder han flyttade in hos mej. Nu har han avlidit. Har fått papper från en boupprättare där jag kryssat i att vi var sambos men om jag kryssar i att jag begär bodelning enligt sambolagen vad händer då? Han har 5barn och sitt hus i norr och jag mitt här men han bodde hos mej. Vad innebär det för mej om jag vill ha bodelning enligt sambolagen och vad innebär det för hans barn? Vet att man inte ärver men vad är det jag kan kräva enligt sambolagen? El tas mitt hus som det som ska bodelas och hans barn har rätt till saker här?
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Jag tolkar din fråga som att du undrar hur bodelningen blir om du väljer att bodela enligt sambolagens bestämmelser. Jag förutsätter när jag svarar på din fråga att ni inte har något samboavtal.
Hur blir en bodelning enligt sambolagen?
Inledningsvis vill jag säga att du bestämmer om en bodelning enligt sambolagen ska göras eller inte (18 § sambolagen). Om du kryssar i rutan och bodelar efter sambolagen gäller följande.
Det som ingår i bodelningen är samboegendom. Samboegendom är bostad och bohag som är köpt för att användas gemensamt (3 § sambolagen). Som exempel kan nämnas:
-Möbler
-Hushållsmaskiner
-Husgeråd
-Bostaden
Gemensamt för dessa är att det finns ett krav att bostad och bohag ska vara köpt för gemensamt bruk. Det innebär att egendom som köpts innan samboförhållandet uppstod normalt inte utgör samboegendom. Du skrev i frågan att du hade bostaden innan sambon flyttade in vilket borde innebära att den inte är samboegendom. På samma sätt borde sambons hus i norr inte heller utgöra samboegendom.
Det som inte är gemensam bostad och bohag inte heller samboegendom. Det som inte är samboegendom ingår inte i en bodelning. Som exempel:
-Bilar
-Sparkonton, fonder, aktier
-Fritidshus
-Bohag och bostad som är köpt för eget bruk
Om du väljer att bodela kommer först eventuella skulder avräknas och sedan kommer värdet på samboegendomen delas lika mellan dig och arvingarna (14 § sambolagen). Det innebär att hälften av den gemensamma bostaden och bohaget går till arvingarna. Istället för att lämna ut egendom kan man betala motsvarande belopp i pengar (17 § sambolagen).
Hur blir det om du inte bodelar enligt sambolagen?
Om du väljer att inte bodela enligt sambolagen blir det istället så att du får behålla den delen av samboegendomen som du äger och sambons arvingar ärver den del av samboegendomen som sambon ägde. Det blir alltså ingen likadelning. Äger du bohaget och bostaden betyder det att sambons arvingar inte har någon möjlighet att ärva någon del av det.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis kan sägas att om du väljer att bodela enligt sambolagen så delas samboegendomen lika mellan dig och arvingarna. Väljer du att inte bodela enligt sambolagen får du behålla det som du äger och arvingarna ärver det sambon ägde.
Om du vill ha ytterligare rådgivning erbjuder Lawline flera tjänster såsom gratis telefonrådgivning eller så kan du boka tid med en av våra jurister.
Hoppas du fått svar på din fråga!
Med vänliga hälsningar,