FrågaFAMILJERÄTTBodelning20/02/2019

Bodelning efter makes död

Min man har avlidit och vi håller på med bouppteckningen. Min mans bror har kontaktat en advokat för att få ut mina tillgångar som har i thailand.

Kan han få ut mina tillgångar i thailand utan mitt godkännande?

Lawline svarar

Hej,

Vad roligt att du vänder dig till oss på Lawline!

Eftersom din make tyvärr har dött så ska en bodelning göras, Äktenskapsbalken (ÄktB) 9 kap 1 §. I denna ska ert giftorättsgods ingå, ÄktB 9 kap 2 §. Giftorättsgodset är all egendom som inte är enskild egendom, ÄktB 7 kap 1 §. Detta innebär tex egendom som är enskild genom äktenskapsförord, gåva eller testamente, jfr ÄktB 7 kap 2 §. Detta betyder att dina tillgångar i Thailand måste vara med i bodelningen, så länge det är giftorättsgods.

Du har även er skyldighet att redovisa denna egendom, ÄktB 9 kap 3 §.

Viktigt för dig att veta är att du kommer att ärva alla tillgångar som din make hade, Ärvdabalken 3 kap 1 §. Detta förutsätter dock att det inte finns något testamente som säger annorlunda och att din make har särkullbarn. Dina tillgångar i Thailand kommer alltså inte att tillfalla din makes bror.

Hoppas detta har varit till hjälp!

Vänligen,

David GardellRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Bodelning? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000