Bodelning efter 8 år

2017-05-31 i Bodelning
FRÅGA
Har upptäckt nu att man måste göra bodelning, vi skilde oss för ca 8år sen o var helt överens,jag hade ett hus sedan förut o det skulle fortfarande vara mitt o resten delade vi upp. Hur gör vi nu för att allt ska bli rätt?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Som du säger är det helt korrekt att en bodelning måste göras när ett äktenskap upplöses, 9:1 ÄktB. Som du skriver i frågan har ni delat upp er egendom, förutom ditt hus. Om det var så att ditt hus var din enskilda egendom, så har ni gått tillväga på helt rätt sätt och gjort en bodelning även om ni inte själva såg det som en sådan. Om parterna vid en bodelning är överens så kan man själv välja vad vardera make ska få från bodelningen och kompensera i pengar om det blir en ojämn fördelning. Det skulle alltså eventuellt kunna vara så att din exmake vill påkalla bodelning för att få rätt till sin del. Frågan är om hen fortfarande har rätt att påkalla bodelning. I rättspraxis finns lite olika rättsfall där man bedömt på olika sätt. Som utgångspunkt har domstolarna oftast ansett att det inte finns någon särskild tidsgräns för hur lång tid man kan vänta, men bland annat så har 24 år och 7 år ansetts för länge i domarna NJA 1993 s. 570 och RH 2003:41. Däremot i ett annat rättsfall, RH 2002:19, har en make ansetts ha rätt till bodelning efter 9 år.

Det kan alltså variera lite beroende på vilka omständigheter som finns i den specifika situationen eller ej, men det är alltså mycket möjligt att er rätt att påkalla bodelning såhär långt efter har gått förlorad eftersom ni varit överens och gjort en faktisk delning av boet. Jag skulle därför inte gjort om bodelningen, utan isåfall kontaktat exmaken och skriva under den förteckning över bodelningen som man ska göra efter att man bodelat.

Som du märker finns det många olika omständigheter som spelar roll i detta fallet. Om du vill ha vidare, mer specifik vägledning råder jag dig att kontakta våra jurister som kan hjälpa er att komma till rätta. Du kan kontakta de direkt på lawline.se/boka. Annars är du även välkommen att ställa nya frågor här.

Med vänlig hälsning

Carolina Lundh
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2831)
2021-07-28 Har jag rätt till huset vid en bodelning?
2021-07-28 hur mycket ska man köpa ut sin sambo för vid kortvarig samboförhållande?
2021-07-26 Bodelning med internationella egendomar
2021-07-20 Kan en bodelning klandras om den ena partens psykiska ohälsa utnyttjades?

Alla besvarade frågor (94327)