Bodelning av bostad vid samboförhållande

FRÅGA
Jag ska bli sambo. Jag äger en bostadsrätt med lån på 600000 den är värd ca 2,5 min sambo har precis lämnat sin hyresrätt till sin son. Jag har 3 barn vad hur ska man tänka med ekonomi min lägenhet, betalning o om någothänder mig eller honom eller båda gentemot barn? Om vi skiljs åt han står tomhänt? Om han hjälper till att amortera vad händer då med ägandet? Testamente är det en lösning?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Då en sambo i ett samboförhållande avlider kan en bodelning upprättas. I denna bodelning ingår det gemensamma bohaget och den gemensamma bostaden. I ditt fall handlar det om en bostad. En bostad anses endast vara gemensam om den är inköpt för gemensamt bruk. Jag tolkar situationen som så att du köpt denna bostad innan och att tanken inte var vid inköp att den skulle vara gemensam med din blivande sambo. På grund av detta har din sambo ingen rätt till denna vid bodelning. Då sambos inte heller ärver varandra kommer bostaden tillfalla dina barn. Jag rekommenderar att ni upprättar ett testamente om ni önskar att din blivande sambo ska ta över bostaden i det fall du avlider före honom.

Ni kan få hjälp att upprätta ett testamente av någon av våra jurister, kontakt med dem kan du få här.

Lagreglering kring detta hittar ni i 3 §, 8 § samt 12-14 §§ sambolagen.

Hoppas att detta svar hjälpte dig! :)

Med vänliga hälsningar,

Lovisa Nilsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2960)
2021-07-25 Sambos gemensamma husdjur vid separation
2021-07-24 Kan en bostad vara sambornas gemensamma även om jag har betalat för den själv?
2021-07-23 Hur länge får efterlevande sambo bo kvar i bostaden efter att den gått i arv?
2021-07-22 Har sambo rätt till hälften av huset vid en bodelning?

Alla besvarade frågor (94173)