Bodelning av bostad vid samboförhållande
Vad gäller angående bodelning i detta fall: Sambos sedan 16 år, vi hade en bostadsrätt tillsammans i två år. Därefter köpte vi huset för bl a medel från lägenhetsvinsten. Inga gemensamma barn, Danielle har en dotter sedan tidigare äktenskap. Inga samboavtal eller annat. D står på lagfarten, huslånen står (stod) vi båda för. Vad gäller vid bodelning?
Lawline svarar
Hej och tack för din fråga! Eftersom du skriver att ni inte har något samboavtal eller annat förutsätter jag att ni heller inte har någon enskild egendom (sådant som ska undantas vid bodelning).
För att huset ska anses vara eran gemensamma bostad krävs det att någon av er äger huset och att det köptes i syftet att ni ska bo där tillsammans, se 5 § sambolagen (https://lagen.nu/2003:376#P5S1). Som jag förstår på din fråga är detta uppfyllt i ert fall. Eftersom huset köptes av er tillsammans när ni var sambos och ni båda står på lånen är detta att se som er gemensamma bostad. Huset är alltså samboegendom och kan ingå i bodelningen, se 3 § sambolagen (https://lagen.nu/2003:376#P3S1). Bodelningen görs på samma sätt som vid en skilsmässa och beskrivs i 12 § - 21 § sambolagen (https://lagen.nu/2003:376#P12S1).
Däremot är det så att den sambo som bäst anses behöva bostaden kan få rätt till huset med avräkning på sin lott. Det måste däremot med hänsyn till övriga omständigheter anses skäligt mot den andre sambon, se 16 § 2st sambolagen (https://lagen.nu/2003:376#P16S2). Vad som är skäligt är svårt att avgöra och ganska omtvistat, ex. anses det oskäligt att den ena sambon får överta bostaden och bohaget (möbler etc. i bostaden) om det inte finns så mycket annan samboegendom. Den sambon som behåller bostaden måste ersätta den andre sambon antingen med samboegendom eller motsvarande belopp i pengar, se 17 § 2st sambolagen (https://lagen.nu/2003:376#P17S2).
Hoppas du fick svar på dina frågor. Vänligen,