FrågaAVTALSRÄTTAvtal29/10/2021

Blir jag bunden av avtalet om fullmäktige handlar utanför befogenheten?

Jag ger en annan person en skriftlig fullmakt där det står att hon får företräda mig vid köp av fordon och fordonsdelar. I fullmakten framgår det också att ingångna avtal ska godkännas av mig. Fullmäktigen vet även att leveransen av motorn måste ske senast den 30 november, detta går säljaren med på. Det framgår sedan att motorn inte kommer hinna levereras i tid, fullmäktigen förklarar för säljaren att det är ok om motorn kommer sent och att leverans kan ske i slutet av december (utan att prata med mig om detta). Är jag bunden av det som fullmäktigen kommit överens om med säljaren?

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Fullmakter regleras i lag (1915:218) om avtal och andra rättshandlingar på förmögenhetsrättens område (AvtL).

Självständiga och osjälvständiga fullmakter

För att besvara din fråga skulle jag egentligen behöva veta om det rör sig om en självständig eller osjälvständig fullmakt. Skriftliga fullmakter är ofta självständiga fullmakter, men de kan också vara osjälvständiga. Jag kommer i vart fall att svara utifrån båda perspektiven.

En självständig fullmakt är en skriftlig fullmakt som är avsedd att visas upp för tredje man (i detta fall säljaren). För att fullmakten ska vara självständig måste tredje man vara underrättad om att fullmäktige handlar i någon annans namn. En osjälvständig fullmakt, även kallad uppdragsfullmakt eller 18 §-fullmakt, är en fullmakt som tredje man inte har sett utan som bara grundar sig på huvudmannens instruktioner till fullmäktige (2 kap. 18 § AvtL).

Behörighet och befogenhet

För att avgöra om fullmäktige har ingått ett bindande avtal för huvudmannens räkning, behöver vi reda ut begreppen behörighet och befogenhet. Det handlingsutrymme som beskrivs i fullmakten kallas för behörighet. Utöver det som står i fullmakten, är det vanligt att fullmäktigen har fått mer specifika instruktioner av huvudmannen. Dessa faller inom befogenheten. I det här fallet är behörigheten att köpa fordon och fordonsdelar. Eftersom att fullmäktige har köpt en fordonsdel har han inte överskridit behörigheten. För att fullmäktige ska hålla sig inom befogenheten behöver han också se till att leveransen av motorn sker senast 30 november, vilket han inte har gjort. Fullmäktige har således handlat inom behörigheten men utom befogenheten.

Är du bunden av avtalet?

För självständiga fullmakter gäller att rättshandlingar inom behörigheten men utom befogenheten är bindande för huvudmannen, förutsatt att tredje man är i god tro. Om säljaren inte visste att fullmäktige inte fick godkänna en leverans efter 30 november, blir du bunden av avtalet. Om säljaren däremot var medveten om att fullmäktige handlade utanför befogenheten, blir du inte bunden (2 kap. 11 § 1 st. AvtL).

När det gäller osjälvständiga fullmakter blir huvudmannen inte bunden om fullmäktige på någon punkt överskridit sina instruktioner. Det gäller även om tredje man inte visste att fullmäktige handlade utanför befogenheten (2 kap. 11 § 2 st. AvtL).

Hoppas att du fått svar på din fråga!

Vänligen,

Linda KhalidRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Avtalsrätt och Avtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Avtalsgranskning4995 kr

Få ett avtal granskat av en utbildad jurist. Avtalet ska vara på svenska och får vara max 7 sidor långt. Juristen granskar avtalet och återkopplar till dig med skriftlig feedback. Vid behov i form av förslag på ändringar, tillägg och justeringar, samt rådgivning.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning