Bli sambo men ha kvar vinsten av värdeökning i fastighet

FRÅGA
Min särbo i annan stad ska köpa in sig i mitt hus som jag ägt sedan 2005. Han bor själv i ett hus som ska säljas. Hur räknar vi ut hur mycket han ska betala mig då mitt hus har stigit mycket i värde och vill inte "ge" bort vinsten som är en investering för mig och mina barn inför framtiden. Vi har båda barn som ska bo i huset men inga gemensamma.
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det finns flera lösningar som jag ser det.

1. Han flyttar bara in

Om han bara flyttar in (och ni inte gifter er) kommer han och hans barn aldrig få någon rätt till huset ifall ni separerar eller avlider. Då behåller du och dina barn allt. Bostäder blir bara samboegendom om ni köper dem tillsammans för att bo som sambos, men nu har du ju haft det sen tidigare så det är bara ditt.

2. Du säljer till marknadspris

Om du vill sälja hälften av huset (eller en annan kvotdel) till honom så säljer du helt enkelt till nuvarande marknadspris. Då förlorar du inget värde mot vad det har gått upp till idag. Då förlorar du visserligen ytterligare värdeökning ifall det blir någon sådan i framtiden.

3. Ni skriver ett avtal

Ni kan exempelvis avtala om att vid en framtida försäljning ska han få tillbaka det han investerade och vinsten ska gå till dig. Han tjänar ingenting på det, men förlorar inte heller något och du har försäkrat att all vinst stannar kvar hos dig.

Det finns säkert fler lösningar. Om du behöver ytterligare hjälp är du välkommen att kontakta våra jurister.

Vänligen,

Hanna Karlsson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?