Bild på hus i kommersiellt syfte

2017-10-23 i Immaterialrätt
FRÅGA
Hej, Vi uppmärksammar att ett företag använder ett foto på ett bostadshus som vi äger. Fotot återkommer under mängder av adresser när man scrollar ner i deras söksajt för att få info om området i fråga. Framför huset står två personer, för oss helt okända. Det är inte vi som fotograferat, fotot är minst 5 år gammalt. Får verkligen ett företag använda foto på privatpersons bostadshus på detta sätt, i en söksajt på nätet ?Mvh
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga,

Regler om rätten till foton på hus och vem som får sprida dem finner du i upphovsrättslagen (här). Byggnader får fritt avbildas, exempelvis genom fotografering (se 24 § st. 2). Vad jag vet finns ingen annan lagregel som hindrar företaget från att använda bilden i sin marknadsföring.

Hoppas att svaret var till hjälp och tveka inte att höra av dig om du har några fler frågor!

Vänligen,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Immaterialrätt (1017)
2021-09-20 Upphovsrätt för videospel
2021-09-20 Är det lagligt att sälja ett fotografi jag tagit på en nintendo gameboy om jag retuscherar bort loggan?
2021-09-12 Skildra kända varumärken på egna konstverk till försäljning
2021-09-06 Vad gäller kring företagsnamn?

Alla besvarade frågor (95866)