Bidrag för begravningskostnader

FRÅGA
Hej min mamma har gått bort av en sjukdom. Hon var sjukpensionär. Undrar om det finns bidrag att söka då det ej finns något att ärva. Och att få hjälp med begravningskostnader?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Det är tillgångarna i dödsboet som ska stå för kostnaderna som uppstår i samband med begravningen. Till dessa hör kista, blommor, dödsannons och begravningsbyråns arbete.

Begravningsavgiften som betalas via skattsedeln täcker kostnader för kremering och gravplats under 25 års tid. Var den avlidne medlem i Svenska kyrkan står kyrkan dessutom för begravningsceremoni och präst.

Om tillgångar saknas i dödsboet finns det möjlighet att vända sig till kommunen där den avlidne varit folkbokförd, för att ansöka om ekonomiskt bistånd till begravningen. Hör av dig till kommunens växel och be om att få prata med en biståndshandläggare.

Kontrollera även om det finns försäkringar som den avlidne haft som kan tänkas täcka hela eller delar av begravningskostnaderna.

Hoppas du fått svar på din fråga.

Med vänlig hälsning

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (962)
2021-09-09 Omfattas sambor av "svågerlag" i 10:4 ärvdabalken?
2021-09-08 Vem ärver om arvingar saknas i England? Sanning eller bedrägeri?
2021-09-03 Hur mycket måste en dödsbodelägare betala för att lösa ut andra dödsbodelägare vid arv av fastighet?
2021-08-31 Anhörig avliden utomlands

Alla besvarade frågor (95760)