Bevis för penningtransaktion

2017-12-23 i AVTALSRÄTT
FRÅGA
Jag ska överföra pengar till en mottagare från mitt bankkonto, vill i framtiden kunna bevisa att pengarna har dragits från mitt bankkonto. Är det verifikationsnumret som jag ska spara någonstans som underlag eller finns det andra juridiska regler som kan vara bra att veta?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det du bör göra är att ta ut en utskrift på transaktionen där det står vem avsändaren är, vem som är mottagaren och beloppet på transaktionen. Mer än så krävs inte. Alternativt kan du ta ut ett kontoutdrag. Nackdelen med det är att där framkommer det inte vem som är mottagaren och du måste även specificera namnet på transaktionen själv när du genomför den och således är det inte lika optimalt i bevissynpunkt.

Penninglån

Det framkommer inte i din fråga vad transaktionen avser men om det är ett lån till en annan person bör du upprätta ett enkelt skuldebrev som låntagaren skriver under. Skuldebrevet fungerar på så sätt att en gäldenär ska betala en skuld till namngiven borgenär, det vill säga du i detta fall. Ett enkelt skuldebrev är inte avsett att överlåtas till ny borgenär. Skuldebrev regleras i lag om skuldebrev.

Lycka till!

Med vänliga hälsningar

Claudia Perra-Morin
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1449)
2022-01-25 Fullmaktshavare i en framtidsfullmakt
2022-01-16 Får jag behålla presentkort som jag av misstag fått dubbelt?
2022-01-16 Avsluta abbonemangstjänst
2021-12-28 Kan ett gift par vara vittnen till framtidsfullmakt?

Alla besvarade frågor (98676)