Betydelse för gåvan som förskott på arv om den är enskild egendom eller giftorättsgods

2017-07-03 i Förskott på arv
FRÅGA
Har det någon betydelse om arvlåtarens egendom är giftorättsgods eller enskild egendom för att en gåva under arvslåtarens livstid skall räknas som förskott på arv? Finns formkrav för att gåvan inte skall räknas som förskott på arv?
SVAR

Hej och tack för att du valt att ställa din fråga till Lawline!

Om gåvan är giftorättsgods och har blivit given till gemensam bröstarvinge så kommer den att räknas av från det totala arvet. Var gåvan till en annan arvinge så måste det föreskrivas att gåvan ska räknas av i det totala arvet efter den först avlidna maken, 6 kap 1 §, Ärvdabalk (1958:637), ÄB, se här. Det här innebär att om din make gett förskott på arv av ert giftorättsgods till en gemensam arvinge så kommer den gåvan att räknas av från arvet efter din make, och inte efter dig, trots att det är giftorättsgods.

Skillnaden om gåvan är enskild egendom, som måste ha föreskrivits när gåvan gavs, är att bröstarvingen som tar emot gåvan behöver inte oroa sig för att den ska ingå i dennes framtida giftorättsgods. För din mans del så utgör gåvan fortfarande en del av hans egendom, vad som gör enskild egendom annorlunda från giftorättsgods är just att egendomen aldrig blir gemensam utan håller sig enskild, vilket innebär att gåvan utgör en del av hans egendom.

Nej, det finns inga formkrav för att gåva inte ska räknas som förskott på arv.

Hoppas att du har fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Ophelia Wigström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Förskott på arv (1245)
2021-07-20 Kan man behöva betala tillbaka förskott på arv?
2021-07-20 Flyttat över pengar till övriga bröstarvingar
2021-07-11 Förskott på arv?
2021-07-03 Är underhyra förskott på arv?

Alla besvarade frågor (94232)