Innebörd av laglott

2015-09-13 i Laglott
FRÅGA
Hej ! Mina barn 3 st . Skall erhålla sina respektive laglotter. Resterande del av kvarlåtenskap skall fördelas lika mellan mina barnbarn 3 stycken. Vad betyder detta ? Vänliga Hälsningar
SVAR

Hej!

Tack för att du har valt att ställa din fråga till oss på Lawline.

Din fråga rör bestämmelserna som finns i Ärvdabalken, vilken du kan ta del av här. När en person avlider är utgångspunkten att det i första hand är barnen till avlidne (även kallade bröstarvingar) som ärver dennes kvarlåtenskap (se här). Kvarlåtenskapen ska då delas lika mellan antalet barn och den del av kvarlåtenskapen som respektive barn ärver kallas för arvslott (se här).

Hälften av en bröstarvinges arvslott, utgör hans eller hennes laglott. (se här). Laglotten är den delen av kvarlåtenskapen som bröstarvingarna alltid har rätt till, oavsett vad en testator (den som har upprättat ett testamente) har uttryckt i sitt testamente. Utöver att en testator har att respektera laglotten, står det honom eller henne fritt att testamentera till vem han/hon vill.

Citatet i din frågeställning innebär alltså att testatorns barn ska få ut respektive laglotter, det vill säga 50 % av all kvarlåtenskap delat på antalet barn och att resterande 50 % ska fördelas lika mellan barnbarnen.

Jag hoppas att jag genom detta har besvarat din fråga. Har du fler frågor eller funderingar är du varmt välkommen att använda frågeformuläret igen.

Med vänliga hälsningar,

Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Laglott (786)
2020-11-30 Kan man göra sin dotter arvslös om man är bosatt i utlandet?
2020-11-27 Kan jag göra ett av mina fyra barn arvlös?
2020-11-27 Möjlighet att reducera arv
2020-11-25 Bröstarvinges laglottsskydd

Alla besvarade frågor (86870)