Betalningsansvarig pga. bodelning
Min fru sa för en dryg vecka sedan att hon vill skiljas. Vi har en bostadsrätt som jag har betalt till 100% av eget kapital. Även samtliga lånekostnader och underhållskostnader har jag betalat och jag köpte bostaden för vi blev tillsammans. Hon har aldrig betalat en enda krona för detta. Ej heller matinköp, möbler etc etc. Vi har inget äktenskapsförord. Vi har inga gemensamma barn. Varit gifta sedan augusti 2012 och före det sambos sedan årskiftet 09/10.
Jag har en son sedan ett tidigare förhållande som är 17 år och hon har två barn sedan ett tidigare förhållande på 12 och 14 år.
Hon vill att jag skriver på skilsmässoansökan snarast då hon har en ny bostad som hon lyckats få tag i och hotar med att om jag inte gör det, så är jag betalningsansvarig eftersom hon saknar inkomst.
Vi är inte ovänner eller bråkar och jag har inga problem med att hon bor kvar i vår bostads tillsammans med mig och min son tills vi är överens kom hur skilsmässan avseende bodelning mm blir. Kan de verkligen vara så att hon kan skaffa sig en ny bostad hur som helst och jag per automatik blir betalningsansvarig för den, eftersom hon inte kan söka bostadsbidrag under tiden skilsmässan inte är registrerad i Tingsrätten??
Det verkar ju inte klokt i så fall....
Lawline svarar
Hej,
Tack för att Du vänder dig till Lawline med din fråga!
Min konkreta slutsats och rekommendation finner du längst ner i svaret.
Ett äktenskapsförord reglerar endast klassificeringen av egendom vid en eventuell bodelning.
Äganderätten verkar i det här fallet tillhöra dig gällande bostaden, likaså dina eventuella skulder för bostaden!
Vid en bodelning ska all egendom som inte är enskild egendom ingå, dvs. s.k. giftorättsgods - enligt 10 kap 1 § ÄktB. Detta ska delas lika vid bodelningen. I ditt fall kommer bostaden räknas in i bodelningen då ni inte har gjort något äktenskapsförord om att den endast ska tillhöra dig vid en eventuell skilsmässa, dvs. bostaden är INTE enskild egendom.
Vad som är giftorättsgods och enskild egendom finner du I 7 kap 1 och 2 §§ Äktenskapsbalken (hädanefter fökortat ÄktB).
Huvudregeln är enligt 1 kap 3 § ÄktB att var och en av er svarar för sina egna skulder. Dock finns en risk att ni indirekt kan få svara för den andres skulder vid en eventuell bodelning. Är skulden hänförlig till din makes giftorättsgods, gör detta att du vid en eventuell bodelning kan få avge mer tillgångar än vad du hade behövt om hen inte hade haft någon skuld. (Däremot är din make fortfarande ensamt betalningsansvarig för sina skulder!)
Det föreligger en kritisk tidpunkt enligt 9 kap 2 § ÄktB. Den kritiska tidpunkten är den dag då ni lämnar in ansökan om äktenskapsskillnad till tingsrätten - jämför även med 14 kap 4 § ÄktB.
Egendom som förvärvas efter den dag då talan väckts om äktenskapsskillnad, liksom skulder som hen ådrar sig, ska i princip lämnas utanför bodelningen.
Det finns även en möjlighet för dig att jämka bodelningen, om det är oskäligt att du ska få överföra en alltför stor mängd tillgångar till din make när bodelningen är genomförd - enligt 12 kap 1 §.
Slutsats: De skulder som din make drar på sig innan ansökan om äktenskapsskillnad/skilsmässa kan alltså indirekt komma att påverka er bodelning. Det kan påverka hur mycket du eventuellt kommer att få "betala" din make efter er bodelning. (Det som avgör vem som kommer att få överföra tillgångar till den andre maken är beroende på vem som har mest tillgångar vid bodelningen). Däremot finns en möjlighet att jämka detta, om det visar sig att du skulle ha väldigt mycket mer tillgångar än din make, vilket du bör ha om hen drar på sig en stor skuld.
Däremot blir du inte betalningsansvarig för hennes framtida skulder som hon eventuellt drar på sig! Den är hon ensamt ansvarig för, (så länge du inte går i borgen eller liknande).
Min rekommendation är att du går med på en ansökan om skilsmässa/äktenskapsskillnad, då det som sagt var finns en risk att du indirekt kommer att påverkas av din makes skuld. Alla eventuella skulder din make drar på sig efter att ansökan om skilsmässa har skickats in, kommer du inte påverkas av!
Därmed inte sagt att det behöver ske på exakt det sätt som jag ovan har nämnt. Jag skulle behöva mer information kring ärendet, samt att det oftast kan vara komplicerat vid en bodelning. Det är en hel del som ska tas hänsyn till.
Behöver du få frågan närmare utredd skulle jag rekommendera att du skickar din frågeställning vidare till vår Expresstjänst och får en utredning inom 3 dagar. Se http://lawline.se/lawline-express eller klicka på knappen till höger.
Jag hoppas att du har fått lite klarhet gällande din fråga annars är du varmt välkommen att kontakta oss på tfn: 08-533 300 04 (Öppettider: Måndag till onsdag kl. 10:00-16:00) eller maila oss på info@lawline.se.
Jag önskar dig en trevlig helg och ett stort lycka till med ditt ärende,
Mvh,