Betalningsansvarig för makes skulder?

2017-04-26 i Bodelning
FRÅGA
Vi ligger i skilsmässa men har inte skickat in skilsmässoansökan ännu. Vi har inga gemensamma barn i hushållet, så den går igenom snabbt. Det har dock framkommit att min make tagit lån/krediter utan min vetskap och som jag inte skrivit under på eller är medsökande till (vad jag vet). Är jag betalningsansvarig även för dessa (om vi nu blir oense om hur alla dessa krediter ska fördelas)?Om han tar fler lån/krediter medan "processen" pågår, blir jag även betalningsansvarig för dessa?MVH MrsT
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Det framgår av 1 kap. 3 § äktenskapsbalken (1987:230)(ÄktB) att varje make svarar för sina egna skulder. Det här innebär att om du inte är medsökande eller har krediterna I ditt namn så kan du inte bli betalningsansvarig för dem. När ni gör bodelningen kommer ni endast att dela på tillgångarna, och de krediter som din make har kommer han att bli ansvarig för.

Jag hoppas att du är nöjd med ditt svar, om inte, eller om du har närmre funderingar är du varmt välkommen att återkomma till oss på Lawline!

Beatrice Walldov
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2832)
2021-07-29 Vad händer med fastigheten om ena sambon går bort?
2021-07-28 Har jag rätt till huset vid en bodelning?
2021-07-28 hur mycket ska man köpa ut sin sambo för vid kortvarig samboförhållande?
2021-07-26 Bodelning med internationella egendomar

Alla besvarade frågor (94414)