Bestrida faktura om tjänst mellan näringsidkare
Vi är ett företag som har tecknat ett avtal på 3 år med ett annat företag som skulle skapa ett hemsida till oss. Vi betalade första fakturan som gällde till ett helt år och det har gått ett helt år utan att vi fick hemsidan som de lovade oss och som uppfyllde våra förväntningar. De har skickat nu den andra faktura som gäller till det andra året och när vi sa att vi tänker inte betala det och vi vill häva antalet så sa de att ni kan inte göra det för ni har tecknad 36 månader avtal och ni är bundna till det och ni måste betala det fakturan som ni fick och ni kan inte bestrida fakturan för ni är ett företag och konsumenttjänstlagen gäller bara till privata personer och inte till ett företag. Vad kan man gör i det här fallet?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Utifrån din fråga tolkar jag det som att ni inte vill betala därför att ni tycker att tjänsten är dåligt utförd. För att bedöma om tjänsten är felaktig måste man först och främst titta på det avtal ni tecknat. Då jag inte vet hur ert avtal ser ut kan jag däremot inte avgöra om så är fallet. Nedan kommer jag därför att redogöra för hur man kan avgöra om tjänsten är felaktig och vad ni kan göra om ni anser att er motpart brutit mot avtalet.
Hur ska man tolka avtalet?
Ett avtal utgörs i grunden av den gemensamma partsviljan, dvs två samstämmiga viljeförklaringar. Som jag tolkar det har ni upprättat ett skriftligt avtal. För att avgöra om tjänsten är felaktig, och att det därför rör sig om ett avtalsbrott, måste man titta på vad avtalet säger om vad ni kan förvänta er av hemsidan. Finns det inte uttryckligen reglerat, eller är avtalsvillkoren luddiga, måste man söka sig vidare. Hur avtalet ska tolkas kan då framgå av sedvänja (t ex. partsbruk) eller lag.
Att man på det viset "kompletterar" avtalet med andra bestämmelser brukar kallas avtalsutfyllnad. Er motpart har rätt i det att konsumenttjänstlagen inte gäller för er. Däremot finns det ingen särskild lag om tjänst mellan näringsidkare. Därför brukar vissa bestämmelser i konsumenttjänstlagen tillämpas ändå. Av den framgår det bland annat att tjänsten ska vara fackmannamässigt utförd. Innebörden av begreppet kan jämföras med sakkunnigt eller yrkesmässigt, och viss ledning kan hämtas från branchpraxis (dvs hur en sådan tjänst typisk sett utförs).
Aktuella påföljderna vid avtalsbrottet kan vara prisavdrag eller att häva hela eller resterande delen av avtalet. För att kunna häva ett avtal brukar det krävas att avtalsbrottet vara av väsentlig betydelse för er.
Vad kan man göra?
Om ni anser att er motpart brutit mot avtalet på grund av att tjänsten är felaktig bör ni bestrida fakturan och även förklara varför, dvs reklamera tjänsten. Det verkar ni emellertid ha gjort. Om motparten har begått ett avtalsbrott och ni vill häva avtalet är ni ju inte skyldiga att betala. Det är som sagt viktigt att i så fall klargöra varför ni inte betalat. Bestrida fakturor kan ju vidare vem som helst göra, även näringsidkare.
Vill er motpart fortfarande ha betalt kan de ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogdemyndigheten. Föreläggandet kan bestridas på samma sätt som en faktura och myndigheten kommer då inte pröva tvistefrågan (det är därför lönlöst att de vänder sig dit om de vet att ni motsätter er betalning). Om er motpart sedan vill gå vidare med sitt krav får de vända sig till tingsrätten genom att ansöka om stämning. Tingsrätten prövar i så fall om ni är betalningsskyldig för fakturan.
Med vänlig hälsning,