Består gåva som enskild egendom när man ingår äktenskap?

2019-06-05 i Enskild egendom
FRÅGA
Hej,Om jag fått ett fritidshus som gåva 1996 som enskild egendom och ska gifta mig, måste jag skriva äktenskapsförord för att det ska fortsätta vara enskild egendom, eller kvarstår det även om vi inte skriver nåt?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om du fått gåvan med villkoret att den ska utgöra din enskilda egendom ska det gälla. Det är viktigt att villkoret ställdes upp när gåvan lämnades, det går inte att ge en gåva och i efterhand säga att den ska utgöra enskild egendom (7 kap. 2 § andra punkten äktenskapsbalken). Om gåvan givits korrekt med villkor att utgöra enskild egendom ska ni inte behöva upprätta äktenskapsord angående detta.

Jag hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Jonna Johansson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Kanske behöver hon skriva testamente om hon inye vill att maken skall ärva?
2019-07-26 13:18
Ifall egendom är enskild egendom eller giftorättsgods har betydelse vid bodelning som görs när ett äktenskap upplöses. Att egendom är enskild påverkar inte arvet. Om personen i frågan inte vill att maken ska ärva kan ett testamente vara aktuellt att upprätta. Detta kan emellertid bero på hur arvsordningen ser ut. En make ärver exempelvis inte om det endast finns särkullbarn. Om maken har arvsrätt och man inte vill att denne ska ärva får man upprätta ett formenligt testamente som föreskriver detta.
2019-07-26 13:25
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Enskild egendom (334)
2019-08-17 Vad kan jag göra för att bo kvar i huset ifall min make dör före mig?
2019-08-17 Kan jag se till att min makes särkullbarn inte ärver min egendom?
2019-07-31 Renovering av hus med egna pengar (enskild egendom)
2019-07-22 Vem ärver min syster om hon inte har några barn? Gör det någon skillnad om det handlar om personlig/enskild egendom?

Alla besvarade frågor (72044)