Bestämmandet av umgänge vid gemensam vårdnad

2017-08-31 i Barnrätt
FRÅGA
Hej, Jag och min man har precis skiljt oss. Vi har två barn (1 år och 3,5 år). Jag kommer bli boendeföräldern och han umgängesförälder. Han kan inte bestämma sig för hur mycket han vill ha barnen. Jag säger att jag har inga problem med att han har barnen, upp till 50 %). Innan va vi överens om att han skulle ha barnen varannan helg från fredag kväll till måndag morgon. Nu vill han ändra och vill enbart ha de en helg och någon vardag. Han vill då inte att barnen sover hos honom utan hans tanke är att han ska hämta på dagis och ge de till mig på kvällen innan läggdags. Det tycker inte jag då jag vill att han i så fall ska ha barnen över natten. Har jag någon skyldighet att tillgodose att han har de enbart över dagen eller kan jag kräva att han har de över natten?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Regler om vårdnad, boende och umgänge finner du i 6 kap. Föräldrabalken (FB).

Jag antar att ni har gemensam vårdnad om barnen. Vid gemensam vårdnad ska beslut om barnens personliga angelägenheter och livssituation tas av föräldrarna gemensamt, 6 kap. 13 § FB. Ingen av er har mer rätt än den andre att besluta om hur umgänget ska se ut, utan ni måste komma överens tillsammans.

Du har alltså ingen rätt att kräva att han ska ha barnen över natten, samtidigt som han egentligen inte har rätt att kräva att du ska tillgodose umgänget över dagen. Du har dock som boendeförälder en skyldighet att främja barnens umgänge med sin pappa. Var gränsen går för denna skyldighet i praktiken är svårt att svara på.

Ni kan vända er till Familjerätten hos kommunen som erbjuder samarbetssamtal och hjälp för att ni ska komma överens. Om ni fortfarande inte kommer överens får ni vända er till tingsrätten. Utgångspunkten i tingsrättens bedömning är barnens bästa och man tar bland annat hänsyn till barnens behov av att träffa båda sina föräldrar.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning

Hanna Lindsten
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Barnrätt (1744)
2021-07-30 Får den andra vårdnadshavaren ta med barnet på en resa utan mitt godkännande?
2021-07-22 Får personal ge minderåriga cigaretter?
2021-07-21 Byta för- och efternamn på barnet jag har ensam vårdnad om?
2021-07-15 Vad kan man göra om man befarar att ett barn far illa?

Alla besvarade frågor (94413)