Beslag dator

2019-02-28 i PROCESSRÄTT
FRÅGA
Min son blev anmäld för våldtäkt., dom fastställd med skadestånd utbetalat till motparten...Efter detta skrev jag en kommentar till henne på Instagram...där Hon presenterar sig själv som att "bättre vara en stor fitta än att ha en.."(,Det är hennes presentation till allmänheten.)Jag skrev till henne "Du kanske har både och ?."Som ett meddelande som bara hon själv kunde se..Men nu min fråga..Är det rimligt att bli drabbad av husrannsakan, och få alla media beslagtagtagna utifrån detta ,vilket skedde.Jag har ALDRIG i mitt liv känt mig så kränkt.,...Inget mer hittades i mina beslagtagna saker.Tillägg..jag är ostraffad ,57 år och skött mig i mitt liv.Rimligheten i detta..??Mvh..Carina egonsson
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Så som jag har uppfattat din fråga handlar den om huruvida du kan få tillbaka dina saker som har tagits i beslag.

Som huvudregel skall föremål som skäligen kan antas ha betydelse för utredning om brott eller vara avhänt någon genom brott eller förverkat på grund av brott får tas i beslag.

Enligt 27 kap. RB för föremål, som i annat fall påträffas, får tas i beslag efter beslut av undersökningsledaren eller åklagaren. Vid fara i dröjsmål, får även utan sådant beslut åtgärden vidtas av polisman, om det inte är fråga om en försändelse som avses i 3 §.

Verkställs beslag av någon annan än undersökningsledaren eller åklagaren och har denne inte beslutat beslaget, skall anmälan skyndsamt göras hos honom, som omedelbart skall pröva om beslaget skall bestå.

För den som har blivit drabbad av beslaget kan denne begära omprövning av beslutet enligt RB 27:6, rätten skall då hålla förhandling om rätten till beslaget skall stå kvar eller inte. Om rätten bestämmer att beslaget skall stå kvar, skall åklagaren inom den utsatta tiden väcka åtal mot dig, enligt RB 27:7. Under denna tid bistår beslaget av medeln. Om åklagaren inte väckts åtal mot den misstänkte skall beslaget upphöra omedelbart, RB 27:8, efter detta beslag har upphört skall den misstänkte bli delgiven plats och tid för upphämtning av dennes föremål, RB 27:8a.

Tidsfristen för hur länge ett föremål skall hållas i beslag framgår enligt 27:7 RB.

Vid missnöje kan den som föremålet blivit beslagtaget av överklaga TR dom till HovR, detta måste ske skriftligen inom tre veckor från att beslutet meddelades, RB 52:1.

Vill du ha mer rådgivning eller hjälp av en jurist?

Då kan du använda dig av någon av våra andra tjänster:

- Gratis telefonrådgivning, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 2.

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom tre dagar för 995 kr, klicka här - Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom 24 h för 1495 kr, klicka här

- Boka tid med en jurist för 1677,50 kr/h, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 1.

Vänligen,

Victoria Rosscheree
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (907)
2019-07-18 Behöver målsägande ha en advokat vid telefonintervju vid huvudförhandling?
2019-07-18 Har hovrätten beviljat prövningstillstånd i mitt mål?
2019-07-18 Räknas tiden man suttit häktad av på strafftiden?
2019-07-16 Hur går rättsprocessen till och hur lång tid tar det innan man får sin dom?

Alla besvarade frågor (71168)