FrågaPROCESSRÄTTÖvrigt30/04/2019

Beslag av mobil

Min pojkväns mobil blev tagen av polisen när polisen sökte efter hans kompis i kompisens lägenhet som min pojkvän befann sig i. I lägenheten hittades 10g cannabis. De tog mobilen och sa att de ska prata med honom längre fram och att han får tillbaka mobilen senare. De släppte honom direkt. Efter en månad har han fortfarande inte fått tillbaka mobilen. Kompisen har fått tillbaka sin mobil. När vi ringer beslaget finns det inget beslag registrerat där. Polisen hävdar alltså att ingen mobil har beslagtagits och menar att kanske ljuger min pojkvän och kanske har han slängt mobilen (?!). Till saken hör att kompisen och min pojkvän inte kan svenska jättebra. Vad kan vi göra nu? Polisanmäler man polisen? Får polisen ta saker utan att det registreras någonstans? Borde min pojkvän bett om ett kvitto eller liknande på beslaget? Kan polisen spåra mobilen på något sätt så att de hittar den? Detta känns absolut inte okej. Det var en helt ny mobil...

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Så som jag har uppfattat din fråga handlar den om huruvida du kan få tillbaka din mobil som har tagits i beslag från polisen.

Som huvudregel skall föremål som skäligen kan antas ha betydelse för utredning om brott eller vara avhänt någon genom brott eller förverkat på grund av brott får tas i beslag.

Enligt 27 kap. RB för föremål, som i annat fall påträffas, får tas i beslag efter beslut av undersökningsledaren eller åklagaren. Vid fara i dröjsmål, får även utan sådant beslut åtgärden vidtas av polisman, om det inte är fråga om en försändelse som avses i 3 §.

Verkställs beslag av någon annan än undersökningsledaren eller åklagaren och har denne inte beslutat beslaget, skall anmälan skyndsamt göras hos honom, som omedelbart skall pröva om beslaget skall bestå.

För den som har blivit drabbad av beslaget kan denne begära omprövning av beslutet enligt RB 27:6, rätten skall då hålla förhandling om rätten till beslaget skall stå kvar eller inte. Om rätten bestämmer att beslaget skall stå kvar, skall åklagaren inom den utsatta tiden väcka åtal mot dig, enligt RB 27:7. Under denna tid bistår beslaget av medeln. Om åklagaren inte väckts åtal mot den misstänkte skall beslaget upphöra omedelbart, RB 27:8, efter detta beslag har upphört skall den misstänkte bli delgiven plats och tid för upphämtning av dennes föremål, RB 27:8a.

Tidsfristen för hur länge ett föremål skall hållas i beslag framgår enligt 27:7 RB.

Vid missnöje kan den som föremålet blivit beslagtaget av överklaga tingsrätten dom till hovrätten, detta måste ske skriftligen inom tre veckor från att beslutet meddelades, RB 52:1.

Vill du ha mer rådgivning eller hjälp av en jurist?

Då kan du använda dig av någon av våra andra tjänster:

- Gratis telefonrådgivning, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 2.

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom tre dagar för 995 kr, klicka här - Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom 24 h för 1495 kr, klicka här

- Boka tid med en jurist för 1677,50 kr/h, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 1.

Vänligen,

Victoria RosschereeRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Processrätt och Övrigt? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo