Besittningsskydd vid lokalhyra

2017-09-25 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej!Jag har ett företag som hyr en lokal av en annan företagare som i sin tur hyr flera lokaler. Mitt företag har nu blivit uppsagt från lokalerna för att hyresvärden själv ska driva ett precis likadant företag. Min fråga är om man lagligt kan göra så för att driva ett likadant företag i samma lokaler. Jag mister alla mina kunder och kan därmed heller inte sälja företaget som då är värt 0:- Med vänlig hälsning
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga,

Regler om lokalhyra finner du i jordabalkens 12:e kapitel, eller hyreslagen som det även brukar kallas (här).

Lokalhyra får sägas upp av hyresvärden oavsett skäl så länge det sker inom uppsägningstiden. Det kan dock vara så att du fått så kallat indirekt besittningskydd till lokalen förutsatt att kontraktet varat längre än 9 månader (se 12 kap. 56, 57 och 58 b §§). Indirekt besittningsskydd innebär att en lokalhyresgäst kan få ersättning för ekonomisk förlust som orsakas av att hyresförhållandet upphör. Ifall du fått besittningsskydd kan det alltså innebära att hyresvärden måste "köpa ut" dig och betala eventuella förluster uppsägningen innebär.

Undantagen till detta finner du i 12 kap. 57 §. Ett sådant undantag kan till exempel bli aktuellt om uppsägningen är på grund av vissa renoveringar eller ifall det är fråga om en förverkandegrund så som att hyresgästen inte uppfyllt förpliktelser, exempelvis att betala hyran. Detta verkar inte vara fallet eftersom hyresvärden vill använda lokalerna i egen regi. Observera dock att vissa kontrakt har förbehåll för besittningsskyddet, vilket innebär att regeln inte blir tillämplig eftersom det avtalats bort.

Hoppas att svaret var till hjälp och tveka inte att höra av dig ifall du har några fler frågor!

Vänlig hälsning,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1583)
2021-07-26 Hyresvärden har sagt upp avtalet innan tillträdet har skett
2021-07-25 Rätten att veta sina hyresvillkor
2021-07-23 Hur lång uppsägningstid har jag då jag hyr ett radhus av en privatperson?
2021-07-13 Kan du säga upp din hyresgäst för att den har fört sig illa och skrämt andra hyresgäster?

Alla besvarade frågor (94271)