Besittningsskydd

2015-12-14 i Hyresavtal
FRÅGA
Kan man bortförhandla besittningsrätt alt besittningsskydd?
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Ja, man kan avtala bort sitt besittningsskydd/besittningsrätt. Detta ska göras skriftligt i en särskilt upprättad handling för att vara giltig. Besittningsskydd regleras i Jordabalkens 12 kap. (Blanketter finns på Hyresnämndens hemsida.)

Olika regler gäller dock för bostäder och lokaler men som huvudregel krävs ett godkännande från Hyresnämnden för att det ska vara giltigt att avtala bort besittningsskyddet.

I dessa fall behövs inget särskilt godkännande:

Då en överenskommelsen om avstående från besittningsskydd träffas för en tid på högst fyra år från och med tillträdesdagen om den avser; en hyreslägenhet som upplåts i andra hand och upplåtaren ska bosätta sig i lägenheten, en bostadslägenhet i ett en- eller tvåfamiljshus som ingår i en affärsmässigt bedriven uthyrningsverksamhet eller en bostadslägenhet inom en ägarlägenhetsfastighet som inte ingår i en affärsmässigt bedriven uthyrningsverksamhet och den som hyr ut ska bosätta sig där eller överlåta huset eller ägarlägenheten, en bostadsrättslägenhet som upplåts i andra hand och bostadsrättshavaren ska bosätta sig där eller ska överlåta bostadsrätten. (Se även Privatuthyrningslagen.)

Jessica Konduk
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1347)
2020-05-29 Vem betalar sista hyran?
2020-05-28 Uppsägningstid vid uthyrning av egen bostad
2020-05-28 Kan jag få hyresvärden att hyra ut till någon annan under min uppsägningstid?
2020-05-28 Går det att avtala att hyresgästen ska stå för skador på grund av yttre åverkan?

Alla besvarade frågor (80679)