Behöver syskonbarnbarnen godkänna testamentet?

2017-11-12 i Testamente
FRÅGA
Om testamente finnes och tillfaller ett av syskonbarnen. Behöver avlidna syskons nu levande barnbarn godkänna testamentet?
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Testamentet ska delges och godkännas
Testamentet ska delges arvingarna genom att en bestyrkt kopia (här kan du läsa vad det innebär) av testamentet överlämnas enligt 14 kap. 4 § Ärvdabalken (ÄB). Eftersom syskonbarnbarnen är arvingar till den avlidne (2 kap. 2 § ÄB) ska testamentstagaren (syskonbarnet) delge syskonbarnbarnen testamentet, och ett godkännande från dem ska ges. Om testamentet redan godkänts av arvingarna behövs ingen delgivning.

En arvinge som inte godkänner testamentet och menar att det är ogiltigt, kan ogiltigförklara det genom att klandra testamentet. En klandertalan måste väckas inom sex månader efter att arvingen delgavs testamentet. Detta framgår av 14 kap. 5 § ÄB.

Kort sagt ska syskonbarnbarnen ta del av testamentet och godkänna det. En arvinge som godkänt ett testamente har genom godkännandet avsagt sig rätten att klandra testamentet.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga!
Vänligen,

Anduena Krasnigi
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2930)
2021-09-18 Vem kan bevittna mitt testamente?
2021-09-13 Kan arvsklasserna påverka möjligheten att skriva testamente utefter egna önskemål?
2021-09-09 Ex-sambons mor skrev testamente i Schweiz
2021-09-07 Hävande av samboavtal och testamente

Alla besvarade frågor (95697)