Behöver styrelsen i ett bolag betala lokalhyra efter konkursen om kontrollbalansräkning inte upprättats?

Är konkursbolaget eller styrelsen skyldig att betala lokalhyra efter Konkursdagen? =uppsägningstiden.

Ingen kontrollbalansräkning är upprättat.

Lawline svarar

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Styrelsens ledamöter kan som mest bara bli ansvariga för kostnader som uppkommit före konkursens utbrott. Lokalhyra efter konkursens utbrott är alltså inte en skuld som styrelsens ledamöter svarar för eftersom att skulden uppstår efter konkursens utbrott. Detta oavsett om styrelsens ledamöter har varit försumliga och blivit skyldiga att personligen betala för de skulder som konkursbolaget ådragit sig före konkursen.

Förvaltaren kommer att utreda huruvida styrelsen är betalningsskyldiga för skulder som uppkommit för konkursens utbrott, och presentera vad denne kommit fram till i sin förvaltningsberättelse (https://lagen.nu/1987:672#K7P15S1).

De lagar som aktualiseras av din fråga är Jordabalken https://lagen.nu/1970:994, aktiebolagslagen (https://lagen.nu/2005:551), och konkurslagen (https://lagen.nu/1987:672).

Efter att ett bolag går försätts i konkurs så uppstår ett nytt rättssubjekt kallat för "konkursbo" (KonkL 1:1 https://lagen.nu/1987:672#K1P1S1), som övertar konkursbolagets tillgångar och avtal. Samtidigt så förlorar konkursbolaget sin förmåga att använda sina tillgångar eller ingå i avtal med någon (KonkL 3:1 https://lagen.nu/1987:672#K3P1S1). Konkursboet förvaltas och styrs av konkursförvaltaren (KonkL 1:3 https://lagen.nu/1987:672#K1P3S1)

Regeln om hyresavgift efter konkursens utbrott:
Enligt KonkL 5:1 (https://lagen.nu/1987:672#K5P1S1) så kan bara skulder hos bolaget som uppkommit innan konkursbeslutet göras gällande, om inte annat följer av särskild bestämmelse i lag. En sådan regel beskrivs nedan:

Hyra för en lokal hyrd av ett bolag som gått i konkurs regleras i JB 12:31 (https://lagen.nu/1970:994#K12P31S1). Häri stadgas att hyresgästens konkurs ger hyresvärden en rätt att säga upp hyreskontraktet, förutsatt att hyresgästen (=konkursboet, efter konkursutbrottet) inte ställer en säkerhet (med andra ord pant eller borgensåtagande), hittar en ny hyresgäst och överlåter hyresavtalet (om detta är möjligt), eller att konkursboet klargör att detta vill fortsatta hyra lokalen och kommer att betala för detta.

Vidare stadgas att om hyresvärden begär att hyresgästen (=konkursboet) ställer lokalen till förfogande, men denne inte gör detta inom en månad, så uppstår en skyldighet för konkursboet att betala hyra föra den tid som denne är kvar i lokalen.

Ifall hyresgästen (=konkursboet) är kvar i lokalen, antingen på grund av förvaltarens beslut eller för att man inte har ställt den till hyresvärdens förfogande, så ska utgiften som uppkommer för hyran tas ur konkursboets tillgångar. Konkursboets tillgångar utgörs som sagt av vad som fanns kvar i konkursbolaget när detta gick i konkurs.

Reglerna om när styrelsen i ett aktiebolag är skyldiga att betala för bolagets förpliktelser:
Reglerna om styrelsens eventuella betalningsansvar finns i Aktiebolagslagens 25:e kapitel.

ABL 25:13 (https://lagen.nu/2005:551#K25P13S1) ger att det för styrelsen uppstår en skyldighet att upprätta en kontrollbalansräkning när det finns skäl att anta att bolagets egna kapital understiger hälften av det registrerade aktiekapitalet, eller när en utmätning hos bolaget har försökts göras men misslyckats.

Om en styrelse inte fullföljer sin skyldighet att upprätta en kontrollbalansräkning när detta behövs, så är styrelsens ledamöter ansvariga för de skulder som uppkommer för bolaget från och med den tid då skyldigheten att upprätta kontrollbalansräkning inföll. Alla de som handlar för bolaget (alltså företräder det som juridisk person) och som vet om att skyldigheten att upprätta kontrollbalansräkning inte har fullgjorts blir solidariskt betalningsskyldiga med styrelsens ledamöter ABL 25:18 (https://lagen.nu/2005:551#K25P18S1).

Utöver den grund som jag beskrivit så finns det flera situationer som kan leda till att styrelsen blir betalningsansvariga, dessa grunder finns också i ABL 25:18 ( https://lagen.nu/2005:551#K25P18S1).

Efter konkursens utbrott:
Den skuld som din fråga handlar om är en sådan särskilt reglerad skuld som uppkommit efter konkursens utbrott. Sedan en konkurs har meddelats (brutit ut) kan inte konkursbolaget ådra sig ytterligare skulder. Dock kan konkursboet ådra sig skulder. Efter konkursutbrottet så är det inte styrelsen som bestämmer huruvida man ska fortsätta använda hyreslokalen eller uttrymma den så fort som möjligt, och hyresskulden ska enligt JB 12:31 (https://lagen.nu/1970:994#K12P31S1) vara mot konkursboet. Därför ådrar sig inte styrelsens ledamöter ett betalningsansvar för lokalhyra efter konkursen, är min bedömning.

Hoppas att du känner dig hjälpt av mitt svar. Om något fortfarande är oklart går det bra att kommentera i fältet nedan.


Vänligen,

Hampus Stålholm HolmqvistRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Fordringsrätt & exekutionsrätt och Konkurs? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo