Behöver man tillstånd för att sälja sina varor på offentligt plats?

2020-08-20 i Förvaltningsrätt
FRÅGA
Hej, Är det lagligt att som företag sälja något på offentligplats. Sökte lite och det verkar som de flesta frågor handlar om stånd och liknande. Mitt företag däremot säljer armband. Det innebär att jag kommer inte behöva något stånd utan jag kommer ha armband i en väska och gå runt och sälja dom. Kommer alltså inte stå still utan gå runt på stan. Brukade göra detta innan jag hade företag med lysande armband utanför festivaler. Men nu när jag har företag vill jag vara mer noggrann och undrar därför om detta är okej.
SVAR

Hej!

Tack för du vänder dig till Lawline med din fråga!

För att kunna svara på din fråga behöver vi ta reda på om vad som anses som offentlig plats och det kan man se i 1 kap. 2 § ordningslagen. Jag tolkar frågan som att du kommer sälja på torget och på gatorna vilket enligt den bestämmelsen anses som offentlig plats då allmänheten har tillträde och som i normalfallet ägs av stadens kommun. Tillstånd för att få använda offentliga platser för försäljning, måste sökas hos polismyndigheten. Kommunen ska sedan få yttra sig över din ansökan och har även en vetorätt, detta betyder att polisen inte kan utfärda tillstånd om kommunen inte bifaller din ansökan.

I ordningslagens 8–13 §§ har vi något som heter lokala föreskrifter. Det betyder att kommunerna har fått möjligheten att komma på sina egna föreskrifter som ska gälla i varje enskild kommun. I allra flesta fall tillstånd behövs precis som du säger om man ska ha någon stånd där försäljningen sker. Samtidigt som jag inte vet vilken kommun det råder om kan jag inte ta reda på vilka föreskrifter som kan gälla där. Jag skulle vilja rekommendera dig att ta reda på vad som står i din kommuns lokala ordningsföreskrifter för att vara på den säkra sidan. Detta kan du göra genom att ringa det kommunen eller polismyndigheten som försäljningen kommer ske i.

Hoppas du fick svar på frågan!

Med vänlig hälsning/

Arman Mohajeri Falah
Fick du svar på din fråga?