Behöver jag skriva ett nytt hyresavtal om jag får en ny hyresvärd?

Om man har ett gammalt hyreskontrakt med sin förra hyresvärd, men inte med den nya hyresvärden. Gäller för kontraktet då eller måste jag skriva under ett nytt hyreskontrakt till den nya hyresvärden för att det ska gälla att jag bor i bostaden ?

Lawline svarar

Svaret på din fråga är högst sannolikt NEJ.

Anledningen till att du högst sannolikt inte behöver skriva under ett nytt hyresavtal med den nya hyresvärden är på grund av att din nyttjanderätt till hyreslägenheten, som du bor i, skyddas av att du (1) har ett skriftligt avtal och (2) har tillträtt hyreslägenheten före överlåtelsen, se 7 kap. 13 § Jordabalken. (Notera att jag utgår från att du har ett skriftligt avtal och har tillträtt hyreslägenheten). Det jag menar med att din nyttjanderätt skyddas är att den nya hyresvärden kan inte komma och säga någonting i stil med: "Hoppsan, jag såg inte att du hade ett hyresavtal i denna fastighet när jag köpte den, så nu får du flytta härifrån." Någonting sådant kommer absolut inte i fråga. Din nyttjanderätt till hyreslägenheten, som du bor i, kommer att fortsätta löpa som om ingenting har hänt. Med andra ord måste den nya hyresvärden finna sig i att ditt tidigare hyresavtal gäller, och du ska således inte heller behöva skriva något nytt hyresavtal.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Mvh

Fredrik RisingRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Fastighetsrätt och Hyresrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000