Behöver gåvogivaren betala skatt vid en gåva av fastighet?

2019-07-31 i Fastighetsskatt
FRÅGA
Hej. Jag skall stycka av en bit av min tomt och hade tänkt ge den som en gåva till min dotter och hennes sambo. Får jag någon skatt på detta? Räknas gåvobrev samma som köpebrev i detta läget?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Beskattning förutsätter en transaktion där du som överlåter fastigheten får något tillbaka (en motprestation). Eftersom det är fråga om en gåva så får du inte någon motprestation och gåvan är därför inte skattepliktig. När det gäller fastigheter så kan du även få ut en ersättning upp till fastighetens taxeringsvärde utan att du som gåvogivare får några skattemässiga konsekvenser. Om gåvan sker mot betalning som är lika stor eller större än taxeringsvärdet så räknas överlåtelsen däremot som ett köp, och du får då betala skatt.

Du behöver alltså inte betala någon skatt vid gåvan. Du kan till och med begära ersättning utan att behöva betala skatt, så länge denna understiger taxeringsvärdet för delen av fastigheten.

Vänligen,

Daniel Karl
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
CW Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-01 15:43
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Fastighetsskatt (103)
2019-09-30 Slippa skatt vid överlåtelse av fastighet - fastighetspaketering?
2019-08-20 Hur blir det med fastighetsskatten för svenska medborgare som äger ett hus i Finland?
2019-07-31 Behöver gåvogivaren betala skatt vid en gåva av fastighet?
2019-07-17 Hur får man fram anskaffningsvärdet på en gammal fastighet?

Alla besvarade frågor (73867)