Behåller fastighet, som blivit enskild egendom genom gåva, karaktären enskild egendom vid köp?

2017-05-30 i Bodelning
FRÅGA
Hej!Vår skilsmässa är nu klar, registrerad, nu skall vi göra bodelningen. Vi har inget äktenskapsförord, däremot undrar jag över enskild egendom.Genom ett gåvobrev fick min make och hans bror en fastighet (jord- och skogsbruk) i gåva av sin mor, hälften (50%) till dem var. Gåvan, liksom avkastningen, skulle vara deras enskilda egendom.Efter några år sålde brodern sin andel, hälften av fastigheten (gåvan) till min make. Genom köpet äger min make 100 % av fastigheten.Då undrar jag; Betraktas hela fastigheten som enskild egendom efter köpet, eller är det bara de 50 % som maken fått som gåva som fortfarande är enskild egendom och köpet av broderns andel, 50 % är giftorättgods?Tack i förhand
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Aktuell lag är här äktenskapsbalken (ÄktB).
Din svärmors vilja var att ge hälften av fastigheten till din make och den andra hälften till din makes bror.
Om din make fått 50% av fastigheten i gåva med villkoret att det och dess avkastning är hans enskilda egendom, så gäller det, precis som du säger ( 7 kap 2 § 1 st punkten 2 och 6 ÄktB ).
Om din make i sin tur skulle sälja sin del av fastigheten till sin bror, så skulle som huvudregel pengarna som han fick i fastighetens ställe, surrogatet bli hans enskilda egendom (7 kap 2 § 1 st punkten 6 ÄktB).
På samma sätt är det för din makes bror. Pengarna ersätter de 50% av fastigheten som han fick som gåva och blir hans enskilda egendom. Den enskilda egendomskaraktären går alltså inte över till din make utan stannar på brodern.

Slutsats
Ovanstående innebär att de 50 % av fastigheten som din make köpte av sin bror förlorade karaktären av enskild egendom vid köpet. Enligt 7 kap 1 § ÄktB är allt som inte är enskild egendom giftorättsgods. Giftorättsgods ska delas lika vid bodelning . Du har således genom äktenskapet rätt till hälften av de 50% av fastigheten som inte är enskild egendom plus hälften av dess avkastning.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen

Josefine Dahlqvist
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2838)
2021-08-01 Egendom som träder i stället för annan egendom
2021-08-01 Vad ingår i bodelningen?
2021-07-31 Påverkas den kritiska tidpunkten vid skilsmässa av betänketid?
2021-07-31 Finns det kvar en giftorätt om man inte genomför en bodelning efter skilsmässa?

Alla besvarade frågor (94568)