Begära ut handlingar från polis/domstol.

FRÅGA
Hej,I min barndom hände mycket som gjorde att min mor med sambo hade kontakt med polisen. Båda är idag döda.Kan jag få fram gamla protokoll som rör dem? Indirekt och direkt vid vissa tillfällen rör de ju även mig.Hur går jag i så fall tillväga?Med vänlig hälsningCisella Hugo
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Huvudregeln är att det ska gå att begära ut handlingarna i enlighet med offentlighetsprincipen. Om handlingarna är belagda med sekretess så kan det eventuellt bli svårt att få ut dem hos polisen, men om inte så finns det en god chans att du kan begära ut handlingarna. Jag tycker att du bör kontakta polisen i den region som det är fråga om, alternativt den domstol där ärendena togs hand om ifall det gick så långt, och helt enkelt fråga ifall det finns en möjlighet för dig att begära ut handlingarna, det är så du bör gå tillväga.

Hoppas att det går väl!

Rickard Essung
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Offentlighetsprincipen (359)
2021-07-18 Går det att se strafförelägganden även efter gallringstiden?
2021-07-06 Målsägandens insynsrätt - Vad gäller?
2021-07-02 Är det brottsligt att hänga ut personer i sociala medier?
2021-06-30 Offentlighetsprincipen

Alla besvarade frågor (94414)