FrågaAVTALSRÄTTAvtal20/08/2018

Begår jag ett kontraktsbrott genom att starta konkurrerande verksamhet?

Hej,

Jag har enskild firma och arbetar för ett företag "A"som deras underleverantör för företag "B".

Den företag "B" vill att ska arbeta direkt för dem och inte via Företag "A" pga ngn anledning.

Om jag gör så att jobba direkt för företag "B", är det lojalitetsbrott?

Mvh

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Mina utgångspunkter för svaret

Frågan som du ställer är högst beroende av vilka villkor som är inkluderade i ditt avtal med företag A. Jag kommer således inte kunna besvara din fråga med ett enkelt "ja" eller "nej", utan istället kommer jag ge dig en viss övergripande redogörelse för avtalsområdet. Din fråga är även beroende av huruvida du skulle fortsätta leverera till A om du börjar leverera till B. Om du ska sluta leverera till A måste utredas vilka möjligheter du har till att säga upp avtalsförbindelsen. Härvid antar jag att det du avser med "lojalitetsbrott" är kontraktsbrott. Strider agerandet inte mot det avtal du har företagit med företag A slår nämligen inga andra begränsande lojalitetsförpliktelser in.

Vad är en konkurrensklausul och hur påverkar den mig?

En konkurrensklausul är ett avtalsvillkor som begränsar eller förbjuder en avtalspart från att bedriva konkurrerande verksamhet, vilket du skulle göra i förhållande till A om du börja leverera direkt till B. Om avtalet innehåller en konkurrensklausul som begränsar din rätt att bedriva konkurrerande verksamhet är svaret således att du skulle begå ett kontraktsbrott, såvida konkurrensklausulen inte skulle anses vara ogiltig. Finns ingen sådan klausul eller om den är ogiltig föreligger inget som avtalsrättsligt hindrar dig från att leverera direkt till B.

En konkurrensklausuls ogiltighet

Som huvudregel är konkurrensklausuler tillåtna men det finns viss möjlighet att en sådan klausul ogiltigförklaras. En konkurrensklausul vara ogiltig i den mån den sträcker sig längre än vad som kan anses skäligt (38 § avtalslagen, hädanefter AvtL). Detta innebär att klausulen helt eller delvis upphör gälla. Utifrån Europeiska Unionens domstol (EU-domstolen) har det ansetts skäligt med konkurrensbegränsningar som omfattar två år. Dock har det ansetts tillåtet med tre år om det bedöms vara nödvändigt för att skydda betydande tekniska företagshemligheter och i undantagsfall inte mer än fem år för avancerade och värdefulla tekniska företagshemligheter (Mål 42/84; 2005/C 56/03, EUT 5.3.2005).

Hur ser situationen ut om jag inte tänker fortsätta leverera till A?

Vad som i denna situation måste beaktas är hur affärsförbindelsen kan upphöra utan att ett kontraktsbrott begås. Huvudregeln enligt allmänna avtalsrättsliga principer är att ett slutet avtal och dess inkluderade villkor ska hållas. Bryter någon av parterna mot avtalet kan en skadeståndssituation uppkomma där kontraktsbrytande part tvingas kompensera motparten för vållad skada. Således är det av vikt att avtalets upphörande sker i enlighet med vad som regleras i avtalet, varvid jag inte kan vara mer behjälplig än att hänvisa till villkoren mellan dig och företaget A. Vid avtal mellan företag är det vanligt att klargöranden kring eventuella skadestånd finns inkluderat i avtalet. Om eventuella krav för avtalets upphörande är oskäliga föreligger viss möjlighet att jämka villkoren eller helt lämna dessa utan avseende, vilket sker genom ett domstolsförfarande (36 § AvtL). Sannolikheten att jämkning skulle ske är dock föga hoppfull eftersom domstolen har varit mycket restriktiv vid tillämpning av 36 § i företagsrelationer.

Ytterligare att beakta om du initierar leveranser till företag B men upphör att leverera till företag A är risken att du agerar konkurrenshämmande enligt 2 kap. 7 § konkurrenslagen (KL). Att så skulle vara fallet förutsätter att din verksamhet dels besitter en dominerande ställning på den relevanta marknaden, dels exkluderar företag A från marknaden genom att upphöra med förseende av nödvändiga leveranser (jfr Mål 6 och 7/73 där en råvaruproducent bedömdes missbruka sin dominerande ställning genom att sluta sälja råvaror till läkemedelstillverkare och istället starta en egen konkurrerande tillverkningsverksamhet). Ytterligare en förutsättning är att din leverans till företag A utgör en "nödvändig nyttighet", det vill säga utgör en verksamhetsnödvändig komponent som inte lätteligen kan ersättas genom annan leverantör eller substituerande produkt. Jag får uppfattningen att ditt företag är av det mindre slaget och att det sannolikt inte är aktuellt med konkurrensregleringen om missbruk av dominerande ställning.

Sammanfattning

Den situation du står inför är främst beroende av ditt avtal med företag A och huruvida du väljer att fortsätta leverera till företag A när du börjar leverera till företag B. Vad du bör söka efter i avtalet är eventuella konkurrensklausuler samt vad som sägs om avtalets upphörande.

Ett mer detaljerat svar kan svårligen ges utan mer information om avtalet, men jag hoppas innerligen att jag har varit någorlunda behjälplig.

Vänlig hälsning,

Joar LindénRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Avtalsrätt och Avtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Avtalsgranskning4995 kr

Få ett avtal granskat av en utbildad jurist. Avtalet ska vara på svenska och får vara max 7 sidor långt. Juristen granskar avtalet och återkopplar till dig med skriftlig feedback. Vid behov i form av förslag på ändringar, tillägg och justeringar, samt rådgivning.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning