FrågaFAMILJERÄTTBarnrätt25/03/2018

Barnets vilja vid umgängessabotage

Jag är umgängeförälder sedan många år tillbaka. Pappan har försvårat umgänget hela tiden men jag har tänkt på barnen och haft dom ändå . Även om jag har varit tvungen vissa år köra ca 20 mil om dagen varannan vecka .. om det har varit min helg är det ingen fara med högtiderna. Nu är barnen snart 17 år och den ena fyllde 14 igår. Nu till min fråga. Har jag inga rättigheter som umgänget förälder. Pappan åker iväg o jag får inte träffa mina barn senast på min dotters födelsedag. Jag skulle komma tbx som idag på utsatt tid för han hade bokat biljetter samma dag som jag skulle hämta / hälsa på mina döttrar igår. Jag kommer dit men han är inte hemma med barnen o säger att han bestämmer när han ska komma hem o förnekar att ha bokat tid . Fast det finns vittnen på att han så det ( hade mobilen på högtalare i bilen ) vart kan jag vända mig för nu har det gått 6 månader snart o barnen vägrar träffa min sida på familjen . Mormor o moster mm som enbart bor 3 - 6 km ifrån dom. Barnen vill inte prata med mig o svarar inte på sms osv . Jag vet inte varför . Det vet ingen av oss. Får han göra såhär emot oss ? Jag betalar fullt underhåll till honom varje månad . Detta sättet att göra är oerhört respektlöst emot mig o även barnen. Hur ska jag göra ( ifo för samarbetssamtal funkar inte eftersom han vägrar samarbeta o att barnen är så stora redan ) vad ska jag göra ?????

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det första vi kan konstatera är att barnets bästa ska vara avgörande för alla beslut gällande vårdnad, boende och umgänge enligt 6 kap 2 a § första stycket föräldrabalken(FB).

I 6 kap 2 a § andra stycket FB står det att vid bedömningen av vad som är bäst för barnet ska de fästas särskild avseende vid

- Risken för att barnet eller någon annan i familjen utsätts för övergrepp eller att barnet olovligen förs bort eller hålls kvar eller annars far illa, och

- Barnets behov av en nära och god kontakt med båda föräldrarna.

Enligt 6 kap 2 a tredje stycket ska hänsyn tas till barnets vilja med beaktande av barnets ålder och mognad.

Att förhindra den ena förälderns rätt till umgänge kallas för umgängessabotage. Med umgängessabotage menas att den förälder som bor med barnet eller som har ensam vårdnad om barnet aktivt motverkar att den andre föräldern får träffa barnet. Saknar denna motvilja tillräcklig grund kan det leda till att den saboterande föräldern förlorar rätten att ha barnet boende hos sig eller vårdnaden.

Det ska noteras att umgängesrätten är en rätt för barnet och inte för föräldern. Stor vikt ska läggas vid barnets vilja efter det att de fyllt 12 år vilket framgår av rättsfallet NJA 1981 s. 753. Om barnen totalvägrar att träffa ena föräldern kan man egentligen inte tvinga dem att göra så. Däremot tycker jag att pappans agerande verkar ifrågasättbart.

Som slutsats så råder jag dig att kontakta familjerätten för vidare rådgivning i ärendet och om det inte hjälper får du lämna in en stämningsansökan i tingsrätten så får de ta upp frågan om umgänget!


Hoppas att du fick svar på din fråga och ställ gärna följdfrågor om det är något mer du undrar över! Jag önskar dig lycka till!

Gustaf ÅleskogRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Barnrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000