Barnets vilja vid boende-frågor
Gemensamt barn på åtta år. Separerade sedan barnet var fem.
Efter separationen bodde barnet enbart hos mamman och sporadiskt hälsade på /sov över hos pappan. Det var sällan samma dagar under umgängesperioderna. Detta pågick i ett år.
Sen testade vi varannan vecka-konceptet. Det fungerade okej i ett år, sen ville barnet flytta hem till mamman igen. Till slut gav vi, föräldrarna, efter och testade ons-fre varannan vecka och det har fungerat bra. Nu vill pappan ha tillbaka barnet till varannan vecka igen.
När är det okej för ett barn att bestämma helt själv vart den vill bo?
Det är inget våld eller missförhållanden hos pappan. Barnet har helt enkelt önskemål.
Lawline svarar
Hej, och tack för att du vänder dig till oss med din fråga!
Då det inte framgår annat av din fråga utgår jag från att ni har gemensam vårdnad om ert barn. Det är först vid 18 års ålder som barnet är myndigt och har rätt att bestämma vart det vill bo. Innan dess bestämmer barnets föräldrar i dessa frågor och om ingen lösning kan hittas får domstol avgöra saken. Alla frågor som rör exempelvis barnets vårdnad och bostad ska beslutas med utgångspunkt i barnets bästa, se 6 kap. 2 a § föräldrabalken (FB). Principen om barnets bästa innebär bland annat att barnets vilja ska beaktas i takt med barnets ålder och mognad (se 6 kap. 2 a § 3 st. FB). Rätten brukar i regel tillmäta barnets vilja allt större betydelse efter det att barnet fyllt 12 år. Innan dess ges barnets åsikter i regel inte större utrymme, även om de givetvis tillmäts betydelse. Sammanfattningsvis kan alltså sägas att barnet får bestämma helt själv efter det att barnet fyllt 18 år, men om saken prövas i domstol kommer barnets vilja tillmätas mer betydelse efter 12 års ålder.
Jag hoppas att du fick svar på din fråga, tveka inte att vända dig till oss igen om du har ytterligare funderingar! Med vänlig hälsning,