Barnets bästa ska vara avgörande vid en vårdnadstvist

2017-07-03 i Vårdnadstvist
FRÅGA
Hej. Jag har träffat en tjej som har två barn sedan tidigare förhållande . Nu är hon i familjerätten om vårdnaden på hennes son. Samtidigt är hon gravid mer mig. Kommer detta påverka domen i familjerätten ? Mvh
SVAR

Hej, och tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga.

När rätten avgör vilken förälder som ska ha vårdnaden om ett barn ska barnets bästa vara avgörande (se 6 kap. 2 a § föräldrabalken). I samma paragraf anges att rätten särskilt ska ta hänsyn till risk för övergrepp, bortförande eller att barnet i övrigt far illa och barnets behov av nära och god kontakt med båda föräldrarna. Att din tjej väntar barn med dig torde inte påverka bedömningen i vårdnadstvisten.

Det som kan påverka är samarbetsförmågan mellan föräldrarna, föräldrarnas lämplighet i övrigt (ev. missbruk och liknande), om din tjej har något boende, osv. Saker som är relaterat till barnets välmående.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänliga hälsningar,

Rebecca Axelsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Vårdnadstvist (852)
2021-07-25 Exet har samarbetssvårigheter och ignorerar all kontakt gällande barnet
2021-07-21 Vad kan man göra om den ena vårdnadshavaren inte vill godkänna ett nytt pass för barnet?
2021-07-16 Who gets custody of newborn when not married?
2021-07-15 Full vårdnad över barn

Alla besvarade frågor (94365)