Barn och föräldrars rättigheter under LVU
Hej, min fråga är angående min dotter som socialen omplacerade henne till LVU för 7 månader sen nu min dotter vill komma hem ...hon är snart 16 år ...men soc säger nej och min dotter är där under hot för att hon kan inte lämna LVU fast min dotter har ingen problemen med droger eller alkohol..Har jag några rättigheter eller min dotter för att hon kan komma hem utan att ha problem med soc.? Kan min dotter bara lämna LVU och bo hos föräldrarna...snälla kan ni ge mig någon råd jag är desperat att se min dotter som är jätte ledsen och vi som familjen med. Tack så mycket.
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Jag uppfattar din fråga som att du undrar vilka rättigheter du och din dotter har under en LVU- placering. Regler om LVU- omhändertagande hittar du i lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU).
Ingripande tvångsåtgärd som inte kräver samtycke
Ett omhändertagande enligt LVU är en ingripande tvångsåtgärd som inte kräver samtycke från varken föräldrar eller barnet. Det är vad som är bäst för barnet som ska anses vara grundläggande för ett LVU- omhändertagande och det är Socialnämnden som gör den bedömningen. Socialnämnden ska dock var sjätte månad överväga om vård enligt LVU forfarande behövs samt hur vården bör utformas och inriktas (13 § lagen med särkskida bestämmelser om vård av unga).
Ett omhändertagande enligt LVU beslutas om det på grund av förhållanden i hemmet påtaglig risk för att den unges hälsa eller utveckling skadas (2 § lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga). Vidare ska vård också beslutas om den unge utsätter sin hälsa eller utveckling för en påtaglig risk att skadas genom missbruk,brottslig verksamhet och annat socialt nedbrytande beteende (3 § lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga). Oavsett under vilka grunder Socialnämnden omhändertagit din dotter så har de ansett att det finns en risk för att hennes hälsa eller utveckling skadas, vilket medfört ett omhändertagande enligt LVU.
Vilka rättigheter har du som förälder?
Jag förstår att man som förälder kan känna sig maktlös i sådana situationer och att det kan kännas som en väldigt ingripande åtgärd både för dig men också för din dotter. Det du som förälder kan göra, är överklaga fortsatt vård enligt LVU, dock måste det göras inom 3 veckor från att ni tagit del av beslutet (41 § lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga och 23 § förvaltningslagen). Det finns alltså ingen annan möjligt för din dotter att lämna LVU- hemmet och bosätta sig hos er föräldrar igen (även om hon själv vill det) förrän Socialnämnden anser att vården ska upphöra.
Om du som förälder inte längre känner att ett LVU omhändertagande behövs är mitt råd därför att försöka överklaga den fortsatta vården.
Vänligen,