Barn ensamma hemma i 5 timmar

2017-08-31 i Barnrätt
FRÅGA
Hej.Min sambo och hennes ex har 2st barn ihop 13 och 11år och bor hos pappan på vardagarna.Min fråga är att barnen är ensamma hemma från ca kl 16:30-02:00 på vardagarna.Får man lämna barnen ensamma hemma utan uppsyn så länge? Vad säger lagen om det?MvhOrolig styvpappa
SVAR

Hej

Tack för att du vänder dig till Lawline!

Det finns ingen lag på när och hur uppsyn ska utövas över barn. Det viktigaste är att ha ett barnperspektiv. Om det finns minsta oro hos barnen så måste pappan lyssna på och rätta sina beslut efter dem. Det är bra att ge barn ansvar men det ska vara rimligt och i förhållande till deras mognad. Det är viktigt att pappan försäkrar sig om att det finns någon eller några som barnet kan kontakta och som kan komma till barnet omgående om det skulle hända något och att pappan är tillgänglig genom mobil. Pappan ska också se till att förebygga faror i hemmet innan han lämnar dem. Pappan ska vara medveten om det föräldraansvar som han bär och vikten av denna. Om barnen känner oro eller upplever pappans frånvaro som negativ och sker det ofta så kan pappan förlora rätten till att ha barnen hos sig om mamman ansöker om detta och domstolen går med på det efter en undersökning av socialtjänsten. Det finns alltså inga klara regler utan det är barnens bästa utifrån deras perspektiv som ska respekteras och deras behov tillgodoses, när barnets bästa är i fara så kan det vara aktuellt för barnen att byta boende. Mamman kan när som helst ansöka om att ändra boende- och vårdnadsförhållanden till domstol.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Bästa hälsningar

Ahmet Ercin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Barnrätt (1744)
2021-07-30 Får den andra vårdnadshavaren ta med barnet på en resa utan mitt godkännande?
2021-07-22 Får personal ge minderåriga cigaretter?
2021-07-21 Byta för- och efternamn på barnet jag har ensam vårdnad om?
2021-07-15 Vad kan man göra om man befarar att ett barn far illa?

Alla besvarade frågor (94413)