Avtalsparten vill inte följa avtalet - Vad ska man göra?
Jag har gått in som delägare på 50% på en häst o vi har skrivit kontrakt med 2 vittnen,i kontraktet står det att om vi inte skulle komma överens så kan den andra person lösa ut den andra för det beloppet som jag köpt den,o det här fallet 20000 kr,just nu vägrar hon att jag ska lösa ut henne,samtidigt vägrar hon att betala mig då jag sagt att hon får lösa ut mig istället då.
Hon är inte samarbetsvillig alls,däremot vill hon träffas o få en underskrift på ägarbytet på hästen men inga pengar.
Vad ska jag göra känns hopplöst
Mvh
Lawline svarar
Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Det problem som du har presenterat i din fråga är ett avtalsrättsligt problem där motparten i avtalet inte vill uppfyllas sin del av avtalet. Detta är att betraktas som ett avtalsbrott.
Finns det ett bindande avtal?
I Sverige finns det inga formkrav för hur avtal ska utformas. Detta innebär att det inte spelar någon roll om avtalet ingås skriftligen eller muntligen. Från din fråga tolkar jag det som att ett skriftligt avtal har ingåtts. Detta blir ett bevismedel vid en eventuell tvist. Av det du har presenterat framgår det inte några skäl som skulle tyda på att avtalet av någon anledning skulle vara ogiltigt. Således är avtalet bidande. Eftersom din motpart inte har agerat i enlighet med avtalets innehåll innebär detta att motparten har begått ett avtalsbrott.
Påföljder vid avtalsbrott
En av de viktigaste avtalsrättsliga principerna i Sverige är principen pacta sunt servanda som innebär att avtal skall hållas. I ditt fall har avtalet inte hållits vilket innebär att principen inte är uppfylld och ett avtalsbrott har begåtts. Dock finns det inga rättsliga regler som reglerar påföljderna vid denna typ av avtalsbrott. Detta innebär att en juridisk process måste drivas för att lösa konflikten. Om konflikten ska drivas vidare till domstol ligger bevisbördan, skyldigheten att bevisa att ett avtalsbrott föreligger, på avtalsparten som skrivit avtalet.
Vad innebär detta för dig?
Eftersom avtalsbrott inte regleras specifikt i lagen måste en process i domstol drivas för att lösa konflikten. Om du vill driva denna process rekommenderar jag dig att spara avtalet samt all annan dokumentation rörande avtalssituationen. Ett annat alternativ är att ingå ett så kallat förlikningsavtal. Detta innebär att du och din avtalspart löser tvisten genom att ingå ett nytt avtal som ni själva författar. Vad själva förlikningen blir beror på vad ni kommer överens om. Att ingå ett förlikningsavtal är givetvis frivilligt och är i flertal fall att betraktas som mer tids- och kostnadseffektivt.
Hoppas svaret varit till din hjälp, annars är du varmt välkommen att höra av dig till oss på Lawline igen!
Med vänlig hälsning,