Avtalspart i köpeavtal

2016-11-11 i Avtal
FRÅGA
Om det står ett namn som ägare (maskinskrivet), och ett annat namn under köparens underskrift (handskriven underskrift) på ett köpekontrakt av en husvagn, vem äger då husvagnen?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline.

När ett avtal tolkas ska inte enbart det fysiska kontraktet beaktas i tolkningen. Avtalstolkningen går ut på att tolka vad parterna rimligen kan ha avsett med avtalet. Det är alltså partsviljan som ska uttolkas. Den gemensamma partsviljan har därmed företräde framför det skrivna ordet (enligt principen falsa demonstratio non nocet).

Som din fråga är utformad, får jag uppfattningen att det föreligger en tvist mellan den person som betecknats som ägare och den person som betecknats som köpare i kontraktet. Om det i det aktuella fallet är så att säljaren har kommit överens med köparen om att sälja husvagnen, är köparen ägare av husvagnen även om en annan person benämnts som ägare i kontraktet. Detsamma gäller även i motsatt situation, det vill säga om säljaren har kommit överens att sälja husvagnen till den som betecknats som ägare i kontraktet. Det avgörande i den aktuella situationen är således en bevisfråga om vilka personer som har upprättat kontraktet.

Hör gärna av dig med mer information om situationen, så kan vi ge ett mer precist svar på din fråga.

Vänliga hälsningar,

Elias Lundin
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Den som står som ägare och den som står som köpare har köpt husvagnen tillsammans, och registreringsbeviset står på ägaren. Nu har ägaren hamnat under förvaltning, och förvaltaren har sålt husvagnen. Frågan är egentligen om förvaltaren har rätt att göra det?
2016-11-11 18:25
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1363)
2020-10-21 Kan en person ångra ett muntligt uttalande/avtal?
2020-10-21 Möjlighet till avbokning trots bindande avtalsvillkor
2020-10-18 Gäller ångerrätt vid betald handpenning hos bilfirma?
2020-10-12 Vad är skillnaden mellan en generalfullmakt och en framtidsfullmakt?

Alla besvarade frågor (85315)