Avtals giltighet

2017-07-08 i Avtal
FRÅGA
Hej!Jag jobbar som telefonförsäljare inom ett elbolag där vi givetvis kör på muntliga (inspelade) avtal via telefon. Jag gjorde några sälj idag men glömde säga årtal på dagens datum, utan bara nämnde "7juli". Är avtalet fordrande giltigt?
SVAR

Hej och varmt välkommen till Lawline.

Som utgångspunkt kan jag berätta för dig att det inte finns några formkrav för att ett avtal skall anses ha ingåtts förutom att ett anbud och en accept ska ha skett. Detta innebär att när du ger kunden ett erbjudande som denne accepterar har ni ingått ett bindande avtal. Muntliga avtal gäller likväl som skriftliga avtal.

Skillnaden mellan muntliga avtal och skriftliga avtal är att skriftliga avtal är enklare att bevisa. Av denna anledning spelar alltså ert företag in de muntliga avtalen som ett bevismedel då en kund kanske nekar att ett avtal ingåtts. I ditt fall har du alltså glömt säga vilket årtal som avtalet ingåtts. Vid en tvist skulle jag gissa på att det finns någon annan dokumentation som visar att det var 2017 som avtalet ingicks och inget annat. För att kort besvara din fråga så är avtalet alltså fortfarande giltigt och ni borde inte ha några problem att bevisa detta trots att du glömt säga vilket årtal det rör sig om.

Jag hoppas att jag har besvarat din fråga och om du har ytterligare frågor är du varmt välkommen att kontakta oss på info@lawline.se eller boka tid med en av våra jurister.

Mvh,

Oskar Paladini Söderberg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1519)
2021-08-04 Är det formellt korrekt att upprätta flera exemplar av ett och samma avtal?
2021-07-31 Vad gäller vid muntliga avtal?
2021-07-31 Droppshipping och avtal
2021-07-31 Avtal för inneboende

Alla besvarade frågor (94628)