Avtala bort sambolagen

FRÅGA
Jag funderar på att köpa ett hus. Jag bor tillsammans med min sambo och vi har ett barn tillsammans. Av olika anledningar så vill jag köpa och äga bostaden själv. Kan man med ett samboavtal komma ifrån att min sambo har rätt till bostaden som jag själv köper och betalar, vid en separation?
SVAR

Hej, och tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga.

I sambolagen finns regler om bodelning mellan sambor. Den går att avtala bort (med vissa undantag). Det innebär att ni kan upprätta ett samboavtal som undantar bostaden från en framtida bodelning (se 9 § sambolagen). Det finns ett undantag för hyresrätter och bostadsrätter, som den andra parten trots samboavtal kan få ta över om den bäst behöver bostaden (se 22 § sambolagen). Vem som bäst behöver bostaden brukar bestämmas utifrån vem som ska bo med de gemensamma barnen.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänliga hälsningar,

Rebecca Axelsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?