Avtal om fördelning av vinst på fastighet

2017-11-10 i Avtal
FRÅGA
Jag ska flytta ifrån min sambo. Vi köpte huset för 1,5 år sedan och har total renoverat hela huset. Innan bodelningen gjorde vi en värdering som inte blev så bra som vi hoppats på. Han vill bo kvar och ska lösa ut mig. Detta blev bara en liten summa. Kan man skriva något kontrakt på att om han säljer huset inom 5 år och får en stor vinst så kan jag ha rätt till en del av vinsten?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

I er situation kan du och in före detta sambo kan teckna ett vanligt avtal som reglerar hur vinsten av bostaden ska fördelas inom de fem kommande åren.

Det föreligger inga formkrav för ett sådant avtal men för att undvika oklarheter vid en försäljning så är det bra om ni upprättar ett skriftligt avtal som tar upp till exempel hur en procentuell fördelning av vinsten på fastigheten ska göras.
Ni kan även skriva in i avtalet från vilket datum detta ska gälla samt när avtalet ska upphöra att gälla, som jag förstått vara 5 år från och med nu, samt att ni båda skriver under detta avtal.

Genom att göra detta minskar ni riskerna för en eventuell framtida tvist om ni inte skulle vara överens om vad som gäller.

Om ni inte vill upprätta avtalet själva kan ni givetvis boka in en tid hos oss för att få hjälp med detta.

Jag hoppas du fått den information du behöver!

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1533)
2021-09-14 Tilläggsavgift för fel bevis på rätt till studentrabatt
2021-09-07 Har en annonssajt rätt att neka annonsering?
2021-09-06 Har du rätt att få tillbaka pengar om du har glömt stänga av parkeringen?
2021-09-05 Konsument som vill utnyttja sin ångerrätt eller häva ett köp

Alla besvarade frågor (95697)