Avtal om boendekostnader i samband med bodelning enligt sambolagen

2017-02-16 i Bodelning
FRÅGA
Vid en bodelning enligt sambolagen och uppdelning på lotter. Kan jag hävda avdrag för boendekostnader som vi avtalat om muntligt men som min sambo slutade betala efter fem månader, kontoutdrag styrker inbetalningarna som gjordes.Kan jag göra avdrag för skatteskulder mm som jag betalat in för henne?
SVAR

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Bodelning enligt sambolagen blir enligt 8 § aktuellt då samboförhållandet upphör, den s.k. kritiska tidpunkten, och bodelningen ska göras med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dagen. Enligt 13-14 §§ ska värdet på samboegendomen, med avdrag för skulder, läggas samman och delas lika mellan er båda.

Som jag förstår din fråga har ni muntligen avtalat om att dela upp boendekostnaderna på ett visst sätt, men att du har varit tvungen att stå för kostnader som din sambo ansvarar för. Min bedömning är att detta inte påverkar resultatet av bodelningen och fördelningen på lotter. Avtalet är däremot bindande och du har rättslig grund för att kräva din sambo på beloppet för boendekostnaderna som sambon skulle stått för. Jag vill dock påminna om svårigheterna med att bevisa innehållet i muntliga avtal om din sambo skulle neka betalningsansvar.

Jag hoppas att svaret någon bringar klarhet i din situation.

Med vänliga hälsningar,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?