Avtal om boendekostnader i samband med bodelning enligt sambolagen

2017-02-16 i Bodelning
FRÅGA
Vid en bodelning enligt sambolagen och uppdelning på lotter. Kan jag hävda avdrag för boendekostnader som vi avtalat om muntligt men som min sambo slutade betala efter fem månader, kontoutdrag styrker inbetalningarna som gjordes.Kan jag göra avdrag för skatteskulder mm som jag betalat in för henne?
SVAR

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Bodelning enligt sambolagen blir enligt 8 § aktuellt då samboförhållandet upphör, den s.k. kritiska tidpunkten, och bodelningen ska göras med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dagen. Enligt 13-14 §§ ska värdet på samboegendomen, med avdrag för skulder, läggas samman och delas lika mellan er båda.

Som jag förstår din fråga har ni muntligen avtalat om att dela upp boendekostnaderna på ett visst sätt, men att du har varit tvungen att stå för kostnader som din sambo ansvarar för. Min bedömning är att detta inte påverkar resultatet av bodelningen och fördelningen på lotter. Avtalet är däremot bindande och du har rättslig grund för att kräva din sambo på beloppet för boendekostnaderna som sambon skulle stått för. Jag vill dock påminna om svårigheterna med att bevisa innehållet i muntliga avtal om din sambo skulle neka betalningsansvar.

Jag hoppas att svaret någon bringar klarhet i din situation.

Med vänliga hälsningar,

Karl Montelius
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2710)
2021-01-16 Kräva bodelning efter fem år?
2021-01-16 Vad ingår i bodelningen när man är sambor/ makar?
2021-01-14 Hur fördelas försäljningssumman av en lägenhet vid skilsmässa?
2021-01-14 Ingår surrogat till enskild egendom i bodelning?

Alla besvarade frågor (88177)