Avtal mellan två personer.

2017-03-28 i Avtal
FRÅGA
Kan man skriva avtal mellan två parter, asså privat personer? och hur går man till väga för att få igenom det?
SVAR

Hej och varmt välkommen till Lawline!

Avtalsrätt är ett väldigt omfattande område med många principer och gamla regler. Avtalslagen är central på området och den kan du finna här. I 1a kapitlet avtalslagen kan du läsa om anbud och accept. Det är huvudregeln för hur ett avtal sluts. Ena parten lämnar ett anbud som den andre parten accepterar. Ett anbud är alltså ett erbjudande om att ingå avtal, t.ex. där ena parten uttrycker:

"Vill du köpa min bil för 100 000kr?"

och den andre parten accepterar erbjudandet. Det kan märkas här att både anbud och accept är bindande vilket innebär att ifall ena parten framställer ett anbud och den andre parten accepterar så har det uppstått ett rättsligt bindande avtal. Du frågar angående formen för avtalet och huvudregeln är att ett avtal är bindande i båda muntlig och skriftlig form. Men som du säkert kan gissa så är det säkrare att upprätta ett skriftligt avtal som båda parter ha undertecknat för att på så vis kunna styrka sitt avtal på något vis.

Mitt tips till dig är att ifall du vill skriva ett avtal med någon annan person så ska du skriva två dokument där det framgår vad syftet med ert avtal är. Ett exempel kan vara som ovan stadgar att,

"Person X köper härmed Person Ys bil (registreringsnummer och årsmodell) för 100 000 kronor. Bilen säljes i befitligt skick".

I avtalet ska ni reglera allt som ni kommer överens om, t.ex. anstånd med betalning eller leveransdatum och när avtalet är upprättat och ni båda är nöjda med det signerar ni det och behåller var sitt exemplar. På detta sättet har ni ingått ett rättsligt bindande avtal. Kom ihåg här att det finns en del saker man inte får avtala om. Jag uppfattar inte på din fråga som att det är detta du undrar över men ifall du är intresserad av detta kan du exempelvis googla "pactum turpe".

Eftersom avtal är som huvudregel rättsligt bindande råder jag dig dock att boka en tid med våra jurister ifall det rör sig om ett mer omfattande avtal. Detta kan du göra via Lawline.se

Jag hoppas att jag har hjälpt dig med din fråga och har du ytterligare frågor är du varmt välkommen att kontakta oss på info@lawline.se eller boka en tid med våra erfarna jurister.

Mvh,

Oskar Paladini Söderberg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1534)
2021-09-19 Gäller avtalet om vi skrivit under som fel parter (säljare resp. köpare)?
2021-09-14 Tilläggsavgift för fel bevis på rätt till studentrabatt
2021-09-07 Har en annonssajt rätt att neka annonsering?
2021-09-06 Har du rätt att få tillbaka pengar om du har glömt stänga av parkeringen?

Alla besvarade frågor (95740)