Avsluta provanställning i förtid

2019-07-31 i ARBETSRÄTT
FRÅGA
HejKan man säga upp sig från en provanställning, som inte startat ännu? Tex provanställningen ska börja 1 maj och den 15 april känner man att det kanske inte stämmer med nya arbetsgivaren och vill då inte börja på det jobbet.
SVAR

Hej! Och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Ett kort svar är ja, det går. Men jag kommer nedan gå igenom lite djupare om vad som gäller och även ge lite råd.

Avbryta provanställning

En arbetstagare kan välja att gå på dagen om hen är provanställd. Detta medför även att arbetstagaren kan välja att avsluta anställningen innan den ens har börjat. En arbetsgivare behöver dock meddela arbetstagaren minst två veckor i förtid om hen avser att i förtid avbryta provanställningen. Om arbetstagaren är medlem i ett fack behöver arbetsgivaren meddela facket om detta (31 § lagen om anställningsskydd).

Mina råd

Mitt första råd är att man talar med sin arbetsgivare om man vill avbryta anställningen innan den börjar. Man kanske vill söka jobb där i framtiden eller i samma bransch och då är bättre att förklara situationen och därmed sluta på goda villkor.

Mitt andra råd är att man tar kontakt med sitt fackförbund om man känner att det inte är något som stämmer eller om det har hänt något med arbetsgivaren eller på arbetsplatsen. Facket kan ge stöd och råd samt hjälpa till ifall arbetsgivaren har begått något fel.

Jag hoppas du har fått svar på din fråga och du är varmt välkommen att ställa fler frågor om du undrar något mer!

Med vänlig hälsning

Joel Åkerlind
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
DJ Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-01 15:44
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1640)
2019-10-13 Vikariat som ej förlängs. Har efterfrågad utbildning och erfarenhet. Är det okej?
2019-10-12 En arbetsgivare har inte rätt att kolla upp anställdas bankkonton
2019-10-09 Bråk om arbetsvillkor
2019-10-09 Kan ett företag neka anställda att umgås på fritiden?

Alla besvarade frågor (73697)