Avkastning på enskild egendom

2016-04-19 i Bodelning
FRÅGA
Vad menas med ordalydelsen "... vad vi medför vid äktenskapetsingående skall vara enskild egendom, vari den andre inte äger giftorätt"? Om jag har ett företag vid äktenskapets ingående blir värdeökningen av mitt företag avkastning då? Min fru har dessutom en fastighet vid äktenskapetsingående, räknas hennes värdeökning som avkastning eller förblir allt som rör mitt företag och hennes fastighet enskild egendom? Äktenskapet ska upplösas.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Ordalydelsen i "... vad vi medför vid äktenskapetsingående skall vara enskild egendom, vari den andre inte äger giftorätt" betyder att det som ni medför vid äktenskapets ingående inte ska ingå i en framtida bodelning. Det som går till bodelning är giftorättsgods och det som ni hade med er själva enligt ert äktenskapsförord som enskild egendom ska således inte ingå.

Avkastning på enskild egendom utgör, om inget annat är föreskrivet, giftorättsgods. Denna presumtionsregel återfinns i 7 kap. 2 § Äktenskapsbalken. Ett exempel på detta är hyresintäkter på en fastighet som är enskild egendom. Däremot är värdestegring inte avkastning. Värdestegringen på ditt företag medför bara att din enskilda egendom är värd mer. Samma sak gäller din frus fastighet. Ditt företag och din frus fastighet förblir alltså enskild egendom.

Behöver ni hjälp med bodelningen kan ni boka tid hos en erfaren jurist som är specialiserad på just detta området genom att klicka här.

Hoppas att mitt svar hjälpte dig!

Maria Pettersson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2673)
2020-11-28 Ingår tjänstepension i en bodelning?
2020-11-27 Vad ska ingå i bodelningen?
2020-11-24 Ersättning för amortering vid bodelning?
2020-11-21 Vilka krav ställs på en bodelning?

Alla besvarade frågor (86565)