Avhysning från lokal pga utebliven hyra

2016-08-31 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej Jag äger en restaurang som jag har hyrt ut sedan 2014 men hyresgästen betalar inte hyrorna och jag har tröttnat på att tjata , vad gäller för avhysning? och vad händer om jag åker dit och byter lås? jag har varnat honom flera gånger
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Svaret på din fråga är beroende på om hyresgästen är ett företag eller en privatperson. Är det ett företag som hyr lokalen kan du ansöka hos kronofogden om ett betalningsförläggande. Detta innebär att kronofogdemyndigheten kan slå fast att företaget att en skuld till er och skicka ett krav på betalning till dem. Om företaget inte betalar kan det bli fråga om utmätning av företagets egendom för att täcka skulden.

För att avhysa eller vräka ett företag måste ni fastställa en skyldighet för företaget att flytta ut genom utslag, dom eller beslut av hyresnämnden. Om företaget är skyldigt att flytta fastslås en vräkningsdag. Företaget har möjlighet fram till till vräkningsdagen att flytta själv. Först på vräkningsdagen kan kronofogdemyndigheten komma till lokalen och tömma denna på inventarier och då även byta lås.

Är det en privatperson som hyr lokalen kan du även här söka om betalningsförläggande hos kronofogden. Betalar inte hyresgästen kan kronofogden meddela utslag, vilket likställs med en dom som innebär att hyresgästen måste betala. Efter detta kan ni ansöka om att hyresgästen ska avhysas (vräkas). Det är bara Kronofogden som kan avhysa en hyresgäst som inte flyttar frivilligt.

Min rekommendation är att ansöka om betalningsförläggande hos kronofogdemyndigheten. Vägrar hyresgästen att betala kan ni gå vidare med att ansöka om avhysning. Det är inte lämpligt att ni själv avhyser hyresgästen och byter lås, utan dessa åtgärder måste utföras av kronofogden efter det att du ansökt om det.

Martin Persson Thurén
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1424)
2020-09-29 Får man ha en vän boende hos sig utan att ta betalt?
2020-09-28 Måste jag betala hyra trots att jag inte har flyttat in i lägenheten.
2020-09-28 Uppsägning av hyreskontrakt på obestämd tid.
2020-09-28 Byte av hyresrätt - med under 1 år av bosättning

Alla besvarade frågor (84562)