Avgift vid aktivitetsdag i bostadsrättsförening

2015-11-19 i Bostadsrätt
FRÅGA
Hej, jag äger en bostadsrätt i Malmö, och pågrund av en jobbresa kunde jag inte närvara vid en s.k. "aktivitetsdag" i föreningen. Nu debiteras jag 300 kr för utebliven närvaro. Kan föreningen juridiskt sätt kräva mig på detta?
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Nej, det är inte tillåtet för föreningen att ta ut straffavgifter för de som inte medverkar vid städdagar, (jag antar att detta är vad aktivitetsdagen gick ut på).
Av bostadsrättslagen framgår att bostadsrättsföreningar får ta ut följande avgifter:
insats, årsavgift, upplåtelseavgift, överlåtelseavgift och pantsättningsavgift. I övrigt får en bostadsrättsförening inte ta ut några särskilda avgifter för sådant som föreningen enligt lag ansvarar för, se (7 kap. 14 § Bostadsrättslagen). För sådant som föreningen inte enligt lag måste tillhandahålla eller ordna med finns dock inget hinder att ta ut avgifter, det är exempelvis okej att ta ut bastuavgifter. Bostadsrättsföreningen får inte ta ut en avgift av de som inte deltar på städdagar eftersom underhållet av föreningens hus och mark enligt lag ankommer på bostadsrättsföreningen, se 7 kap. 4 § Bostadsrättslagen.

Med vänliga hälsningar,

Elin Gustafsson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bostadsrätt (1106)
2020-11-22 Förlängning av uthyrning av bostadsrätt i andra hand
2020-11-21 Störande grannar
2020-11-19 Att ha annan boende i sin bostadsrättslägenhet - när krävs godkännande från styrelsen?
2020-11-17 Kan jag köpa en bostadsrätt och samtidigt ha kvar min hyresrätt?

Alla besvarade frågor (86407)