FrågaSKATTERÄTTAvdrag26/04/2022

Avdrag för privata resor?

Hej, Jag har ett handelsbolag. Jag kör privat bil i företaget ganska så mycket. jag undrar så här. om jag sätter företags dekaler på bilen (reklam och pr). kan jag då ta 18,5 per mil i ersättning av mitt företag för alla resor jag gör? min tanke är att jag använder bilen som rullande reklam då, även när jag kör privat med familjen. kan inte hitta något på skatteverket. MVH

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Jag kommer nedan att redogöra för vad som gäller rättsligt och därefter kort sammanfatta vad jag kommer fram till. 

Avdrag för resor 

Jag tolkar din fråga som att du undrar om du kan göra avdrag för resor med din egen bil. Detta gör inkomstskattelagen (IL) tillämplig. 

Du har rätt att göra avdrag i din inkomstdeklaration med 18,50 kr per mil som du kör din privata bil i företaget, under förutsättning att du kör mer än 300 mil i tjänsten per år och använder bilen under minst 160 dagar (12 kap. 27 § IL).  På motsvarande sätt kan du istället välja att låta ditt bolag, avdragsgillt, betala 18,50 kr per mil som körs i tjänsten till dig (16 kap. 27 § IL). Vad som är att betrakta som ”i tjänsten” bedöms dock strikt och hit räknas inte resor som görs för privata syften – även om bilen marknadsför verksamheten. 

Utgifter för marknadsföring är förvisso avdragsgilla i näringsverksamhet (16 kap. 1 § IL). Till detta räknas dock endast sådana kostnader som faktiskt behövs för att bibehålla eller förvärva inkomster. Det är tveksamt om man skulle kunna motivera kostnader för att köra privata ärenden som en sådan kostnad, även om bilen har företagets dekaler på sig. Utrymmet bör vara ytterst begränsat och svaret på din fråga blir således att en sådan kostnad inte är avdragsgill för ditt bolag. 

Sammanfattning 

Du har rätt till ersättning för de resor du gör i tjänsten med din privata bil. Kostnaden är avdragsgill för bolaget. Dock innefattar detta inte privata resor, även om du har ditt företags dekaler på bilen. 

Om du har några frågor om mitt svar så får du gärna kontakta mig på Julia-saga.herhold@lawline.se

Hoppas att du fick svar på din fråga och stort lycka till!
Med vänlig hälsning, 

Julia-Saga HerholdRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Skatterätt och Avdrag? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000