Avbetalning av lån på gemensam bostad.

2017-08-29 i Bodelning
FRÅGA
Jag och min sambo ska separera äger hus tillsammans. Ingen av oss har råd att lösa ut den andre då huset har stigit i värde. Huset ska säljas, han flyttar nu i september och jag har ännu inte fått någon lägenhet. Eftersom vi äger halva huset var så undrar jag, måste jag betala hela lånet fast han fortfarande äger halva huset? Det är tänkt att jag och mina tonåringar ska bo kvar tills vi hittar ett boende./ Magdalena W
SVAR

Hej! Vad kul att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Avbetalning av lån
Precis som du nämner så ska bostadens värde delas mellan er. När huset är belånat och ska säljas innan dess att bodelningen genomförs så brukar man först betala av de lån som finns för att sedan dela "vinsten" på hälften mellan er. Om du då skulle ha betalat en större del av lånet så blir det också tyvärr så att du gör en "förlust".

Ett alternativ skulle också kunna vara att ni skriver ett avtal om att du ska få ta del av en större del av vinsten när ni sedan säljer huset, alltså en del som motsvarar det som du betalat av mer på lånet än din exsambo. För att upprätta denna typ av avtal skulle jag dock rekommendera er att träffa en jurist, det kan vara riktigt klurigt.

Jag får önska er ett stort lycka till!

Elin Gustavsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2872)
2021-09-20 Vad ska ingå i bodelning mellan sambor?
2021-09-19 Jämkning vid bodelning vid äktenskapsskillnad
2021-09-18 Om vi skiljer oss och skriver bodelningsavtal, men sedan gifter oss igen, gäller bodelningsavtalet eller blir våra tillgångar giftorättsgods?
2021-09-18 Bouppteckningen

Alla besvarade frågor (95739)