Att anmäla brister i vården

FRÅGA
Var kan jag anmäla ögonläkare för fel diagnos.När jag hade problem med dåligt syn i ett öga, gick jag till läkare. När har jag varit hos ögonläkare, sa hon hittad inget fel och sen hon sa att jag hår torra ögon, jag fick ögondroppar. Jag trodde henne och droppade ögon varje dag. Efter min syn vår sämre och sämre. Jag gick till optiker och diagnos var negativ så fick jag remis till anat ögonläkare, det var också negativt. Efter läkarundersökningen doktorn ringde omedelbart universitetssjukvård till Lund och där, efter testet, sa de att jag har cancer (Choroidalt malignt melanom)Just nu jag har ingen chans att bota mitt öga. Felet stå på de första ögonläkare. Tack för svaret.
SVAR

Hej! Stort tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vad är problemet?

Jag tolkar det som att brister i vården har lett till omfattande problem för din hälsa. Frågan är hur du ska gå tillväga för att anmäla den bristande vården.

Kontakta patientnämnden

Patientnämnden är en fristående instans som finns i samtliga landsting. En individ kan utan kostnad vända sig till Patientnämnden i sitt landsting med exempelvis frågor eller klagomål i hälso- och sjukvårdsfrågor. Patientnämnden kan bland annat hjälpa till med information om hur man går tillväga för att upprätta en anmälan, kontakta vårdpersonal och att vända sig till rätt myndighet.

Anmälan hos IVO

IVO är Inspektionen för vård och omsorg. När händelser, brister eller handlingar av allvarlig karaktär sker ska dessa anmälas till IVO. Detta kan till exempel vara att en individ har fått allvarliga skador eller att någon avlider. Mer ingående information finns på IVOs hemsida.

Vad innebär detta för dig?

En anmälan ska göras hos IVO. Patientnämnden kan bistå med hjälp i olika former. Då detta eventuellt kan utveckla sig till ett rättsligt ärende är det även en god idé att kontakta Lawlines jurister för rättslig vägledning.

Hoppas att du har fått svar på din fråga, annars är du varmt välkommen att vända dig till oss på Lawline igen!

Med vänlig hälsning,

Sabrina Curan
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Hälso- och sjukvård (170)
2019-09-08 Ersättning för patientskada
2019-08-31 Hur anmäler man brister i hälso- och sjukvård?
2019-08-31 Kan jag få ersättning för ärr?
2019-07-14 Kan jag anmäla en läkare för olämpligt bemötande?

Alla besvarade frågor (73004)