Återlämna lös egendom

2016-06-21 i Avtal
FRÅGA
Jag har haft min hund hoa en fodervärd i ca 1år nu. Och nu vill jag ta hem han för nu har jag tid för han. Men nu får jag inte hämta hem han för fodervärlden. Hur ska jag gå tillväga för att lösa det på ett lagligt sätt så fodervälden inte kan anmäla mig förnånting. Tänkte om jag bara åker dit och hämtar hunden kan dom väl anmäla mig för olagaintrong osv.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Om jag förstår din fråga rätt vägrar fodervärden att lämna tillbakahunden till dig.

Har ni skrivit kontrakt på hur länge hunden skulle vara hos värden, t exett år, men värden nu fortsättningsvis håller kvar hunden rör det sig omkontraktsbrott. Viktigt att komma ihåg är att avtal också kan ingås muntligen.

Vad jag föreslår är att du pratar med fodervärden igen, och förklararsituationen. Du är ägare till hunden, och har därför rätt att nu ta hem den, såvida ni inte har skrivit avtal på att värden ska få ha hunden en längre tid.

Därefter råder jag dig att vända dig till Kronofogdemyndigheten, dekommer att hjälpa dig vidare. Det är till kronofogdemyndigheten som du vidarekan ansöka om en handräckning. En ansökan om handräckning gäller vid frågor däregendom inte har återlämnats. Hund ses juridiskt sätt som lös egendom. Ansökanska göras skriftligen enligt reglerna i lagen om betalningsförelägganden och handräckning. Kronofogdemyndigheten kommer att leda dig vidare i frågan.

Kontaktuppgifter till kronofogdemyndigheten hittar du här.

Jag hoppas att du känner dig nöjd med mitt svar och att värden nu lämnartillbaka din hund.
Har du ytterligare frågor så är det bara att återkomma.

Ha en bra dag och en trevlig midsommar.

Anna Pieschl
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1384)
2020-12-01 Avbokning av hyrd stuga och möjligheten att få tillbaka handpenningen på grund av det rådande läget
2020-11-30 Köp av tjänst för näringsidkare
2020-11-30 Olika användarvillkor
2020-11-29 Muntliga avtal och dess bundenhet

Alla besvarade frågor (86836)